Din ce în ce mai mulți tineri aleg să se angajeze sezonier, fiind motivați atât de salarii, cât și de programul de lucru flexibil. Totodată, cei fără experiență au ocazia să bifeze în CV-uri experiența pe care angajatorii o cer atunci când aplică pentru un job cu normă întreagă.
Unul dintre tinerii care a optat pentru un job pe timpul verii este Radu, în vârstă de 22 de ani. El a ales să experimenteze rolul de angajat într-un restaurant.
„M-a ajutat financiar. Programul este atât de flexibil încât îmi permite să fac cam tot ce mi-aş dori. Şi pe lângă asta, noi fiind generaţia Z ne dorim să fim mai liberi şi cu salariul şi cu programul”
, a spus tânărul pentru Observator News.
Și Alex a decis să lucreze în această vară, optând pentru o gelaterie. Asta, pentru că deja studiază în domeniul gastronomiei, fiind pasionat de bucătărie.
„Invăţ un domeniu nou în bucătărie, asta mă interesează cel mai mult. Prefer un domeniu în care să fiu respectat, să pot să îi respect şi eu pe ceilalţi”, a spus Alex pentru sursa citată mai sus.
Cu toate acestea, angajatorii recunosc că cea mai mare provocare este să găsească angajați serioși, care să nu plece după câteva zile de muncă.
„Nu avem aşteptări prea mari, doar să fie responsabili şi asta spune tot. Dacă ar fi responsabili, ar respecta programul, ar respecta munca şi atât”, a declarat Steluța, angajator.
„Foarte mulţi am avut şi foarte mulţi au plecat. În prezent avem, aici avem o echipă destul de tânără, pot spune că sunt cel mai bătrân dintre toţi”, a recunoscut Ionuț, managerul unei pizzerii.
Doar în luna iunie a acestui an, 25.000 de tineri au aplicat pentru un loc de muncă sezonier. În 2024, aproximativ 40.000 de tineri s-au angajat pe timp de vară.
„Valul de căldură ne obligă să angajăm tineri din facultăţi sau licee care iau vacanţa şi au nevoie de un loc de muncă. Au inceput CV-urile să curgă, am chiar astăzi un interviu, un băiat la probă”, a mai spus un angajator.
Salariile pentru joburile sezoniere încep de la 2.000 de lei și pot ajunge până la 4.500 de lei, în funcție de post și experiență. La noi în țară, aproximativ 20% dintre tineri muncesc pe timpul verii în Horeca.