- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dispare o companie aeriană românească. Air Connect, preluat în întregime de un operator din Italia

20 Mar, 20:21 • Adrian Popovici
Air Connect, o companie românească fondată ăn 2021 a fost vândută în întregime către un operator din Italia, Aeroitalia. Tranzacția a fost finalizată recent, dar ea a fost anunță încă din 2023.
Dispare o companie aeriană românească. Air Connect, preluat în întregime de un operator din Italia

O companie aeriană românească, specializată doar în curse interne, a fost cumpărată în întregime de către de către Aeroitalia, o companie italiană cu capital privat. Deși ultimele detalii ale acestei preluări au fost finalizate acum, contractul care stabilește condițiile acestei tranzacții a fost semnat la finalul anului trecut, transmite Antena 3 CNN.

Compania Air Connect a fost înfiinţată la începutul anului 2021, fiind fondată de către nume influente din economia românească. Printre aceștia se numără Tudor Constantinescu, fost director al Blue Air, Dorin Ivaşcu, fost membru din conducerea Tarom și Gheorghe Mărginean unul dintre acționarii de la Karpaten.

Air Connect a început să ope­re­ze curse regulate între mai multe ora­şe din ţară, cât şi din afară. Mai exact, com­pa­nia aeriană operează curse din Bucu­reşti către Baia Mare, Sibiu, Suceava, Târgu-Mureş şi Budapesta, precum şi Cluj – Budapesta. Mai mult, compania a anunţat că din luna iunie va opera şi zboruri între Bucureşti şi Dubrovnik şi între Constanţa şi Cluj, Oradea, Sucea­va, Timişoara.

În vara anului 2022, Air Connect a anunţat operarea mai mul­tor zboruri interne către oraşele Bucureşti, Oradea, Arad, Timişoara, Craiova, Târgu-Mureş, Sibiu şi Baia Mare, însă cursele nu au mai fost introduse. Singurele zboruri operate de Air Connect în 2022, care a şi fost primul an de activitate al companiei, au fost câteva curse charter către Grecia şi Turcia, în parteneriat cu agenţiile de turism Karpaten Turism, Dertour, Cocktail Holidays, AeroVacanţe, după cum arată datele citate de Ziarul Financiar.

Air Connect
Air Connect

Te-ar putea interesa și: Christian Tour preia integral compania aeriană Anima Wings

Cine a preluat Air Connect?

Aeroitalia, companie aeriană italiană fondată în 2022, a preluat integral compania românească Air Connect, având planuri pentru extinderea pe piața regională.

Compania care a cumpărat Air Connect este deținută de miliardarul bolivian Germán Efromovich, anunțul fiind făcut la finalul anului trecut. Efremovich a mai deținut în trecut compania aeriană Avianca, care astăzi este cel mai mare operator din Columbia.

„Aeroitalia anunță că a finalizat achiziția a 93,86% din compania aeriană regională Air Connect. Această achiziție va permite Aeroitalia să-și consolideze prezența pe piața regională italiană și își va consolida capacitatea către hub-ul Roma Fiumicino”, a anunțat compania după finalizarea negocierilor.

Aeroitalia este condusă de Marc Bourgade (președinte), un francez care este expert bancher în sectorul finanțării companiilor aeriene. În 2023, operatorul aerian a devenit prima companie care operează zboruri regulate de pe Aeroportul Internațional București Băneasa – „Aurel Vlaicu”.

Compania operează în acest moment o flotă de opt aparate Boeing 737-800 și un aparat Boeing 737-700 către destinații europene, adăugând acum două aeronave ATR 72-600, operate de AirConnect.

Citește și: Vești proaste pentru cei care călătoresc cu avionul! O companie aeriană renunță la politica bagajelor gratuite în cabină

Tags: