- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Doi români realizează covoare ca acum 100 de ani. Țesăturile în stil moldovenesc sunt foarte apreciate, iar confecționarea acestora durează o lună

17 Sep, 21:21 • Bocioacă Bianca
Doi soți din Botoșani realizează covoare în stil moldovenesc, ca acum 100 de ani. Confecționarea unei astfel de țesături durează o lună, deoarece sunt respectate cu sfințenie procedeele tradiționale.
Doi români realizează covoare ca acum 100 de ani. Țesăturile în stil moldovenesc sunt foarte apreciate, iar confecționarea acestora durează o lună

Doi soți din Botoșani realizează covoare ca acum 100 de ani. Familia din comuna Todireni realizează bijuterii ale artei populare. Vasile și Maria Ivănușcă fac țesăturile manual și numai din lână nevopsită. Procedeele tradiționale sunt respectate cu sfințenie, iar cu ajutorul primit din partea etnografilor, au ajuns să fie vedetele târgurilor meșteșugărești din țară.

Citește și: Profit din apă chioară. Afacerea comunistă care a revenit în forţă pe piaţa din România

Cei ce le calcă bătătura și trec pragul micului atelier din fundul gospodăriei, sunt uimiți de ceea ce văd. Într-o anexă cu războaie de țesut pe verticală, vârtelnițe și caiere ca cele de acum 100 de ani, se nasc din mâinile familiei Ivănușcă adevărate bijuterii, specifice zonei Moldovei. Este vorba despre covoare tradiționale din lână nevopsită, lucrate doar manual și strict cu motive românești.

Covoare în stil moldovenesc ca acum 100 de ani

Covoarele sunt decorate cu ornamente abstracte – vărgi, vrâste, pătrat, zig zag, romb, dar și cu ornamente figurative (astrale, fitomorfe, zoomorfe, antropomorfe). Cromatica are și ea un rol foarte important, pentru că oricât de frumos ar fi modelul, el nu va fi unul reușit dacă nu este realizat în culorile potrivite.

Citește și: EXCLUSIV| De la pasiune la afacere. Povestea lui Teodor, tânărul care și-a dedicat ani la rând ajutându-i pe cei din jur să se facă bine. „A devenit un stil de viață. Nu m-aș vedea să fac altceva chiar dacă ar fi câștiguri mult mai mari”

Astfe de covoare fac furori la târgurile meșteșugărești din țară și au transformat pasiunea familiei Ivănușcă într-o afacere de succes. Antreprenorii primesc comenzi atât din țară, cât și din străinătate.

„Confecționarea fiecărui covor durează o lună. Trebuie multă răbdare, pricepere și pasiune”, spune Maria Ivănușcă, potrivit botosaninews.ro.