- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Doliu în teatrul românesc! A murit actorul Doru Ana

11 Oct, 08:03 • Cornel Ghimeșan
Teatrul românesc este iar în doliu, marele actor și profesor de actorie, Doru Ana, a părăsit scena românească la vârsta de 68 de ani.
Doliu în teatrul românesc! A murit actorul Doru Ana

Doru Ana a absolvit Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în anul 1980 la clasa profesorilor Olga Tudorache și Florin Zamfirescu. Născut la 28 februarie 1954, la București, Doru Ana a mărturisit într-un interviu că pasiunea pentru lumea artistică i s-a dezvoltat încă de la o vârstă fragedă.

A interpretat roluri în seriale și filme românești de succes, precum: Adela (2021), Fructul oprit (2018), La drum cu tata (2016), Ultima zi (2016), Umbre (2014), Carmen (2013), Câinele Japonez (2013), După dealuri (2012), Pariu cu viața (2011), Visul lui Adalbert (2011), Cealaltă Irina (2009), Medalia de onoare (2009), Nunta mută (2008), Schimb valutar (2008), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007), Moartea domnului Lăzărescu (2005), Hacker (2004), Occident (2002), Marfa și banii (2001), Terminus paradis (1998), Undeva in Est (1991), Primăvara bobocilor (1985).

Doliu în teatrul românesc! A murit actorul Doru Ana
Doliu în teatrul românesc! A murit actorul Doru Ana

 

Activitatea sa teatrală s-a desfășurat pe scenele teatrelor Bulandra, Comedie, Național, Creangă, sau în numeroase teatre din țară, la Brașov, Sibiu sau Ploiești. Pe parcursul vieții a jucat în peste 100 de filme și spectacole de teatru. Debutul l-a avut chiar în 4 martie 1977, la Teatrul Bulandra, „Răceala” de Marin Sorescu.

Citește și: Ministerul Agriculturii anunță că 817.000 hectare sunt afectate de secetă. Ce culturi sunt afectate

De asemenea, Doru Ana a reprezentat o călauză pentru mulți dintre actorii pe care astăzi îî vedem pe scenele României. În calitatea sa de profesor a îndrumat și a pus cărămidă cu cărămidă bazele a ceea ce astăzi putem numi teatru contemporant. Anunțul morții sale a fost făcut de Casa de producție a Televiziunii Române în primele ore de marți, 11 octombrie. Era profesor universitar doctor la U.N.A.T.C – I.L. Caragiale, șef al Departamentului de Arta Actorului.

Doliu în teatrul românesc! A murit actorul Doru Ana
Doliu în teatrul românesc! A murit actorul Doru Ana

Foștii studenți ai lui Doru Ana reacționează la vestea tragică

 „Unul dintre profesorii mei de la clasa de actorie, a plecat astazi, intr-o stea. Actorul DORU ANA. Dumnezeu sa il odihneasca!”, a declarat Medeea Marinescu

Doliu în teatrul românesc! A murit actorul Doru Ana
Doliu în teatrul românesc! A murit actorul Doru Ana

„Ați plecat discret, domn’ profesor… Dumnezeu să vă odihnească în pace!”, a reacționat și actorul Silviu Mircescu.

„Dumnezeu să-l ierte! Pot să spun ca a fost unul dintre profesorii mei preferați, care m-a susținut pana la capăt! Un actor talentat alături de care am avut ocazia sa joc în Inimă de țigan și să mă îndrume în facultate! DORU ANA RIP”, a transmis și actrița Dana Hauer.

Un om cu o caldura imensa. Cu un har de a povesti de nici filmele nu puteau reda. O voce care facea toti peretii facultatii sa vibreze. Un Trahanache veritabil. Un om. Un mare om.Drum bun, domn profesor!”a scris și Mihnea Niculescu.

Mulțumesc, prof drag Doru Ana, pentru lecția de generozitate. Să ne veghezi și să ne privești la fel de îngăduitor și dintre stele. Dumnezeu să te odihnească!, a transmis actrița Anca Bejan.

Alte articole: Salariul mediu net a crescut chiar și în 2022. În ce domenii s-au raportat cele mai mari salarii

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult