- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Cât de mult au crescut prețurile chiriilor, în ultimul an. Imobiliarele, mai scumpe în contextul crizei

08 Feb, 14:47 • Stefan Simion
În ultimii doi ani, prețurile pentru marea majoritate a produselor și a serviciilor au crescut puternic, în special la produsele de bază. De asemenea, inflația nu a scutit nici imobiliarele. Atât românii care au vrut să cumpere, cât și cei care au intenționat să vândă s-au lovit de tarife mult mai mari. 
Cât de mult au crescut prețurile chiriilor, în ultimul an. Imobiliarele, mai scumpe în contextul crizei

Interesul românilor pentru locuințele în chirie a crescut puternic în luna ianuarie 2023 față de decembrie 2022. Mai exact, s-a constatat o creștere cu 49%, în baza numărului de pagini cu anunțuri imobiliare vizualizate, informează Storia.ro

De asemenea, numărul de contractări a crescut cu 25% în ianuarie, față de luna decembrie 2022 și cu 21% față de ianuarie 2022. Durata medie de tranzacționare a ofertelor la chirii a fost cu 12% mai mică față de ianuarie 2022, mai transmite sursa citată.

Cât de mult au crescut prețurile chiriilor la nivel național vs. București

Cele mai mari creșterei de prețuri la chirii, la apartamentele de 3 camere s-au înregistrat în Brașov, orașul care beneficiază, mai nou, de un aeroport, primul construit în ultimii 50 de ani. Astfel, în orașul din centrul țării, tarifele au fost majorate cu 33% pentru imobilele de 3 camere.

La garsonierele din Constanța tarifele au fost majorate pentru închirieri cu 32%, iar la apartamentele de 3 camere din Cluj cu 30%. În ianuarie 2023, prețurile medii pentru închirierea unei garsoniere este de 280 de euro în Sectorul 5 și de 360 de euro în Sectorul 1.

Apartamentele cu două camere au înregistrat prețuri medii cuprinse între 400 de euro (Sectoarele 4 și 5) și 600 de euro (Sectorul 1). Cele de trei camere care au avut prețuri de 450 de euro (în Sectorul 6) – 850 de euro (Sectorul 1).

Tarifele medii ale chiriilor din Sectorul 1 au crescut cu 3% în ianuarie 2023, față de ultima lună a anului trecut. În Sectoarele 2, 3 și 5 prețurile au stagnat, în timp ce în Sectorul 6 au scăzut cu 2% și, în Sectorul 4, cu 1%.

Per total, la nivelul Capitalei, chiriile au crescut în medie cu 20% față de aceeași lună a anului trecut.

Evoluția prețurilor la imobiliare în București, sectorul chiriilor

În ceea ce privește produsele alimentare de bază, creșterile se apropie de 40%. Astfel, cei mai săraci dintre români au ajuns într-o situație disperată.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult