- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj, mesaj către premierul României „Marcel Ciolacu, lasă-i pe toţi să se certe şi du-te săptamâna viitoare la Bagsværd, la Novo Nordisk. Roagă-i să transfere tehnologie în România pentru a produce Wegovy”

13 Aug, 20:40 • Constantin Cristina
CEO-ul celui mai mare producător de medicamente din România, Dragoș Damian, îi transmite un mesaj lui Marcel Ciolacu prin care explică de ce este necesară tehnologia în România pentru a produce medicamentul Wegovy.
Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj, mesaj către premierul României „Marcel Ciolacu, lasă-i pe toţi să se certe şi du-te săptamâna viitoare la Bagsværd, la Novo Nordisk. Roagă-i să transfere tehnologie în România pentru a produce Wegovy”

Dragoș Damian este directorul celui mai mare producător de medicamente, Terapia Cluj, și explică de ce este necesar un medicament ca Wegovy, care reduce cu până la 20% riscul de moarte cardiovasculară, infarct miocardic non-fatal și accident vascular cerebral non-fatal, a informat zf.ro.

Citește și: Sorin Grindeanu aplică sancțiuni drastice constructorilor care nu respectă contractele „Nu voi ezita să iau măsuri împotriva celor care întârzie sau blochează nejustificat lucrările”

Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj, mesaj către premierul Marcel Ciolacu „Marcel Ciolacu, lasă-i pe toţi să se certe şi du-te săptămâna viitoare la Bagsværd, la Novo Nordisk. Roagă-i să transfere tehnologie în România pentru a produce Wegovy”

„În timp ce 19 milioane de profesori în economie caută soluții pentru a fenta plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor a trecut neobservată informația că medicamentul Wegovy reduce cu până la 20% riscul de moarte cardiovasculară , infarct miocardic non-fatal și accident vascular cerebral non-fatal.

Anunțul apărut după publicarea rezultatelor studiului SELECT, care a înrolat peste 17.600 de adulți din 41 de țări, a propulsat capitalizarea de piață a producătorului danez până la un nivel record de peste 410 miliarde de dolari, mult peste PIB-ul României, Novo Nordisk candidând astfel la poziția de cea mai valoroasă companie europeană , apropiindu- se “periculos” de mult de rivalul un pic mai valoros LVMH.”, a spus CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian.

De asemenea, tot el încearcă să explice că o astfel de clasă terapeutică de agenți pentru terapia obezității, nouă în România ar putea fi speranța omenirii. Mai mult, Damian arată că vânzările acestei noi clase de medicamente pot depăși 25 de miliarde de dolari după 2030, iar singurul obstacol ar fi capacitățile reduse de producție și lanțurile de aprovizionare foarte complicate.

„Sigur că prietenii mei din industrie vor zâmbi îngăduitor și vor întreba de ce ar investi în România cea mai valoroasă companie europeană ? Sau , la modul general, orice mare companie farmaceutică ? De ce ar fi interesată industria de o țară care a avut politici publice de respingere a sectorului prin gafe în aprobarea prețurilor , fiscalitate nerezonabila aplicată cifrei de afaceri, acces întârziat până la 900 de zile pentru medicamente noi, atitudini anti-generice și anti-biosimilare?”, a specificat Dragoș Damian

Dragoș Damian
Dragoș Damian

În care timp de ani de zile angajați ai Ministerului Sănătății și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu atribuții în domeniul medicamentului nu au călcat într-o fabrică de medicamente? De ce ar fi interesată industria de o țară în care Agenția Națională a Medicamentului, care putea aduce venituri de zeci de milioane de lei, a fost considerată entitate periferică? O țară care fiind la coadă tuturor clasamentelor de sănătate europene pierde anual zeci de mii de cetățeni care mor inclusiv pentru că nu au acces în timp la medicamente?”, a menționat Dragoș Damian.

Ca soluție la această problemă, după spusele directorului Terapia Cluj, ar fi Marcel Ciolacu, care rămâne să răspundă la toate întrebările, iar răspunsurile pot fi chiar în vizita de la Bagsværd pentru a convinge pe Novo Nordisk că are toate motivele să producă Wegovy în România . Mai mult decât atât, premierul se poate duce și la Indianapolis, la Paris , la Cambridge, la Ingelheim, la Seoul, în toate orașele unde sunt sedii ale companiilor farmaceutice care investesc în medicamente împotriva obezității . Țările care vor investi în unități de producție pentru acest tip de medicamente vor avea enorm de câștigat.

„Un lucru este sigur, dacă nu se duce Marcel Ciolacu se va duce, dacă n-a făcut -o deja, Viktor Orban. Vecinii noștri au investit strategic în industria farmaceutică atrăgând 23 de investiții majore, au exporturi însumate de 3,2 miliarde Euro și în 30 de mii de specialiști ocupați in acest domeniu”, mai spune Damian.

Tot Dragoș Damian mai spune că mai este doar un lucru de clarificat, legat de tema: „Cum se poate că o țară cu o populație de trei ori mai mică decât a României și un teritoriu de șase ori mai mic decât al nostru să devină un jucător internațional emblematic în domeniul R&D? Răspunsul este relativ simplu, toată suflarea țării a plătit până la ultima coroană taxe, impozite și contribuții care au fost investite într-un proiect care a reușit, „Danemarca Educată”.

Alte articole: Fațada Cazinoului din Constanța a scăpat de schele. Monumentul istoric a fost reabilitat înainte de termenul de finalizare cu o valoare de peste 236 milioane de lei