- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna lui 2023, vor fi menținute în plată. Ministrul Muncii: „Măsura vine în sprijinul celor aflaţi în dificultate financiară”

22 Feb, 20:34 • Fundeanu Madalina
Guvernul a aprobat menținerea în plată a drepturilor de ajutor de încălzire și a suplimentului pentru energie. Anunțul a fost făcut de Ministerul Muncii.
Drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna lui 2023, vor fi menținute în plată. Ministrul Muncii: „Măsura vine în sprijinul celor aflaţi în dificultate financiară”

Ministerul Muncii

a anunțat, printr-un comunicat de presă, că drepturile de ajutor de încălzire, acordate în toamna lui 2023, inclusiv pentru cei care utilizează material lemnos, în perioada rămasă din sezonul rece din primăvara lui 2024, vor fi menţinute în plată.

Guvernul a aprobat menținerea în plată a drepturilor de ajutor de încălzire și a suplimentului pentru energie

Așadar, Guvernul a aprobat menţinerea în plată, la acelaşi nivel, a drepturilor de ajutor de încălzire şi a suplimentului pentru energie destinate perioadei rămase din sezonul rece 2023-2024, în contextul modificărilor legislative survenite în ultima perioadă.

Cererile soluţionate în toamna lui 2023, mai ales cele referitoare la sumele acordate în vederea achiziţionării de material lemnos, sunt menţinute în plată, în aceleaşi condiţii, şi în primăvara anului 2024, după cum mai arată comunicatul de presă al Ministerului Muncii.

Ai mai putea fi interesat de: Noi măsuri de sprijin pentru aceste categorii de fermieri. Marcel Ciolacu: „Alocăm ajutoare de aproape 600 de milioane de lei”

ajutoare încălzire
ajutoare încălzire

Astfel, noile criterii de acordare a ajutorului de încălzire şi a suplimentului pentru energie, prevăzute de Legea privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), care a înlocuit Venitul Minim Garantat (VMG), se vor aplica doar pentru solicitanţii care au depus cereri de acordare a ajutorului de încălzire şi a suplimentului pentru energie după data de 1 ianuarie 2024.

Actul normativ a fost aprobat de Guvern şi pentru ca majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, aplicată de la începutul anului acesta, să nu afecteze drepturile de ajutor pentru încălzire deja stabilite şi/sau plătite, cum este cazul ajutoarelor pentru cei care se încălzesc cu lemne şi/sau alte materiale solide ori petroliere.

În plus, va fi aplicată scutirea de la plata debitelor, în cazul în care acestea au fost deja constituite prin decizia directorului executiv al agenţiei pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană/a municipiului Bucureşti.

„Măsura aplicată vine în sprijinul celor aflaţi în dificultate financiară, mai ales că o mare parte a beneficiarilor de ajutor pentru încalzire şi a suplimentului pentru energie fac parte din categoria pensionarilor şi a familiilor cu copii, acestia fiind cei mai afectaţi în condiţiile în care nu vor mai putea beneficia de aceste măsuri de protecţie”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Vezi mai multe știri: Marcel Ciolacu anunță o nouă schemă de ajutor pentru IMM-uri. Guvernul va oferi ajutoare de peste 86 de milioane de lei