- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi măsuri de sprijin pentru aceste categorii de fermieri. Marcel Ciolacu: „Alocăm ajutoare de aproape 600 de milioane de lei”

22 Feb, 20:00 • Fundeanu Madalina
Guvernul va aloca aproape 600 milioane lei pentru fermieri. Mai exact, beneficiarii vor fi cultivatorii de tomate, cartofi și usturoi românesc, dar și crescătorii de animale.
Noi măsuri de sprijin pentru aceste categorii de fermieri. Marcel Ciolacu: „Alocăm ajutoare de aproape 600 de milioane de lei”

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, la începutul ședinței de Guvern de joi, 22 februarie, că va aproba mai multe acte normative care vor include măsuri de sprijin pentru fermierii din România, conform gov.ro.

600 milioane lei pentru fermierii români

Pentru fermieri va aloca aproape 600 milioane lei. Beneficiarii vor fi cultivatorii de tomate, cartofi și usturoi românesc, dar și crescătorii de animale.

„Mă bucur să văd că ministrul Agriculturii a venit şi în şedinţa de astăzi cu noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor români. În total, alocăm aproape 600 de milioane de lei pentru cultivatorii de tomate, cartofi şi usturoi românesc, dar şi pentru crescătorii de animale”, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de joi a Executivului.

Premierul a mai spus că „trebuie să creştem producţia românească şi îl încurajez pe ministrul Barbu să continue să vină cu astfel de soluţii pentru ca românii să aibă acces la hrană românească de calitate”.

Pe de altă parte, Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a semnat, joi, Ordinul pentru aprobarea cuantumului unitar al plăţilor directe aferente cererilor de plată depuse în anul 2023, finanţate din FEGA prin intervenţiile din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu anunță o nouă schemă de ajutor pentru IMM-uri. Guvernul va oferi ajutoare de peste 86 de milioane de lei

Fermieri
Fermieri

Ordinul instituie cadrul normativ pentru stabilirea cuantumului plăţilor în cazul intervenţiilor care nu au făcut obiectul avansului pentru anul de cerere 2023, ținând cont de definitivarea de către APIA a etapelor administrative şi procedurale necesare pentru finalizarea instrumentării cererilor de plată, scrie în comunicatul de presă al PSD, citat de romaniatv.net.

Intervenţiile vizate de prezentul ordin sunt: PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiţionale), PD-06 Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantaţiile pomicole, viticole, pepiniere şi hameişti, PD-25 – Sprijin cuplat pentru venit pentru viermii de mătase.

Cuantumurile/ha sunt:

– PD-04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil: 73,00 euro/ha

– PD-05 Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiţionale): 98,80 euro/ha

– PD -06 Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantaţiile pomicole, viticole, pepiniere şi hameişti: 102,60 euro/ha

– PD-25 Sprijin cuplat pentru venit pentru viermii de mătase: 0,1796 euro/ha.

Aprobarea ordinului s-a impus întrucât termenul de finalizare pentru efectuarea tuturor plăţilor directe din cadrul FEGA, este luna iunie 2024, cu încadrarea în cuantumurile maxime planificate în PS PAC 2023-2027, urmând ca APIA să demareze efectuarea plăţilor către beneficiari în perioada imediat următoare. Astfel, de prevederile acestui ordin vor beneficia peste 70.700 fermieri, mai arată sursa citată.

Vezi și: Soluţiile Guvernului pentru reducerea deficitului de personal medical din spitale. Marcel Ciolacu anunță deblocarea a peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar şi asistenţă socială