- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

După profesori și finanțiști, polițiștii confirmă și ei o nouă grevă colosală! Anunțul sindicatelor

04 Sep, 15:30 • Bumbeneci Diana
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual declanşează acţiuni de protest. Protestele vor avea loc săptămâna viitoare.
După profesori și finanțiști, polițiștii confirmă și ei o nouă grevă colosală! Anunțul sindicatelor

O nouă grevă în România. Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) anunţă pentru săptămâna viitoare declanşarea protestelor, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Polițiștii anunță grevă în România

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei sindicale, transmis în cursul zilei de azi pentru AGERPRES, în cadrul acţiunilor de protest va fi organizat şi un marş către Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului.

„Revendicările sindicaliştilor vizează aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării 153/2017, Anexele nr. VI – Familia ocupaţională Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, inclusiv Anexa nr. VIII – Familia Administraţie (care priveşte personalul contractual), în ceea ce priveşte calculul sporurilor şi indemnizaţiilor la valorile salariale intrate în vigoare de la 1 iunie 2023”, este prevăzut în comunicatul de presă.

Polițiștii au anunțat că dau startul grevelor
Polițiștii au anunțat că dau startul grevelor

Vezi și: Elevii și-ar putea lua adio de la începerea anului școlar. Profesorii anunță o nouă grevă în România

Mai mult, se cere acordarea de asistenţă juridică gratuită poliţiştilor ultragiaţi, de către MAI/unităţile angajatoare, conform Legii ce reglementează Statutul poliţistului, precum şi asigurarea protecţiei juridice a poliţistului, prin modificarea legislaţiei, în sensul incriminării mai drastice a faptelor de ultraj (arest preventiv şi închisoare cu executare pentru făptuitori, fără alternative sancţionatorii).

„Pe lista cererilor poliţiştilor se mai regăsesc: modernizarea Statutului poliţistului (actualul datează din 2002) şi adoptarea unui Ghid al carierei în profesie, în concordanţă cu realităţile actuale; actualizarea normei de hrană, în raport cu statisticile oficiale ale INS şi cu prevederile legale în domeniu; actualizarea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică acordat poliţiştilor judiciarişti/beneficiarilor din MAI, la nivelul maxim prevăzut de Legea 153/2017, nu la valorile minime actuale; scoaterea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat din măsurile aferente aplicării PNRR, dat fiind faptul că nu face parte din cele şase sisteme de pensii de serviciu enumerate ca atare în acest document – capitolul privind Reforma sistemului de pensii publice, gestionat de CNPP”.

În plus, SNPPC solicită obţinerea dreptului constituţional la grevă pentru poliţişti, „deoarece actualele pârghii de luptă sindicală sunt insuficiente pentru categoria noastră profesională, avantajând forul legislativ, MAI şi Guvernul, care pot decide discreţionar, în funcţie de interesele lor politicianiste, ce drepturi aplică sau nu în sectorul de activitate Ordine Publică”.

Ai mai putea citi și: Anunț de ultimă oră! Sindicaliștii din Finanțe anunță că mâine votează intrarea în grevă generală

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult