- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Previziuni optimiste: FMI se aşteaptă ca economia României să înregistreze în acest an un avans de 3,1%. Reuters: România ajunge din urmă țările vecine mai bogate, ajutată de fondurile europene

09 Jan, 18:05 • Gabriela Andreescu
Instituțiile occidentale au o viziune optimistă cu privire la evoluția economiei Românești pe anul în curs. Fondul Monetar Internațional previzionează că economia României va înregistra un avans de 3,1%, iar Reuters spune că, ajutată de fondurile europene, țara noastră va ajunge din urmă, și chiar va depăși economiile statelor vecine, mai bogate și dezvoltate, cum ar fi Polonia și Ungaria
Previziuni optimiste: FMI se aşteaptă ca economia României să înregistreze în acest an un avans de 3,1%. Reuters: România ajunge din urmă țările vecine mai bogate, ajutată de fondurile europene

Economia României ar urma să depăşească în acest an economiile statelor vecine care stagnează, ajutată de fondurile europene, o monedă stabilă şi de investiţiile străine, stimulate în parte şi de relocarea activităţilor din Rusia şi Ucraina, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Organismele financiare din Occident, dar și presa internațională, consideră că economia României va crește considerabil în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) se aşteaptă ca economia României să înregistreze în acest an un avans de 3,1% şi chiar cu o estimare mai modestă a Comisiei Europene privind un avans de 1,8% ar plasa-o înaintea Poloniei, care ar urma să înregistreze o creştere de 0,7%, şi a Ungariei, care se va confrunta cu o încetinire economică şi o inflaţie accelerată.

Creşterea din acest an vine după un deceniu în care România, până nu demult una din cele mai sărace ţări din Europa, a redus decalajul care o separă de ţările vecine pentru a deveni a doua mare economie din Europa de Est, după Polonia. Potrivit celor mai recente date Eurostat, PIB-ul per capita exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) în România s-a situat la 74% din media UE în 2021, o creştere de 21 de puncte procentuale faţă de anul 2010.

Perspectivele României sunt susţinute de calitatea de ţară membră UE şi relaţiile bune cu Bruxelles-ul. În timp ce autorităţile de la Budapesta şi Varşovia se ceartă cu Bruxelles-ul pe tema condiţiilor privind statul de drept care sunt impuse pentru acordarea ajutoarelor de miliarde de euro prevăzute în Mecanismul de redresare şi rezilienţă, România a tras deja peste şase miliarde de euro sub formă de granturi şi împrumuturi cu dobândă redusă.

Premierul Nicolae Ciucă a spus că Guvernul de la Bucureşti vrea să acceseze anual peste 10 miliarde de euro în acest an, echivalentul a 4% din PIB, din finanţarea europeană în valoare de aproximativ 90 de miliarde de euro care va fi pusă la dispoziţia României până în 2027.

Progresele cu reformele în justiţie au condus Comisia Europeană să recomande, în luna noiembrie, ridicarea mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV), instituit în 2007, când România a aderat la blocul comunitar.

Citește și: Un gigant portughez, care a investit 750 milioane euro în România, dă statul în judecată. Motivul: noua taxă introdusă în energie

„Cu condiţia ca toate măsurile anti-corupţie prevăzute în planul privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă vor fi implementate în mod corect, România ar putea deveni un exemplu de bună guvernanţă în regiune”,a declarat pentru Reuters un oficial european care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Economia României ar urma să depăşească în acest an economiile statelor vecine
Economia României ar urma să depăşească în acest an economiile statelor vecine

Agenția de rating S&P a spus că se aşteaptă ca România să facă un progres cu reformele convenite pentru a obţine fondurile europene.

Stabilitatea leului românesc este un alt factor pozitiv, în aprecierile organismelor financiare la adresa evoluției economiei românești, în special comparativ cu forintul ungar, care anul trecut a atins mai multe minime istorice. Salariile mai mari de peste graniţă au condus deja ca unii cetăţeni ungari să accepte locuri de muncă în zonele industrializate din vestul României.

„Aceasta este o evoluţie complet nouă şi aş atrage atenţia oricui în Ungaria faţă de o nouă depreciere a forintului sau o absenţă a majorării salariului minim”, spune Sandor Baja, director pentru Cehia, Ungaria şi România la firma de recrutare Randstad.

Companiile care şi-au relocat activităţile din Rusia şi Ucraina în ţările vecine cu costuri reduse au făcut ca investiţiile străine în perioada ianuarie-octombrie să ajungă la 9,39 miliarde de euro, cea mai ridicată cifră de la aderarea României la UE. Un sondaj efectuat în 2022 de firma de consultanţă Ernst&Young arată că mai mult de jumătate din cele 101 de companii străine intervievate aveau de gând să demareze sau să îşi extindă operaţiunile din România, în special în domeniile logistică şi lanţuri de aprovizionare, ceea ce plasează România pe locul patru în Europa după intenţia de a investi.

Una din firmele care a decis să se relocheze în România este producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres, care a anunţat că are de gând să investească 650 de milioane de euro pentru a construi o uzină la Oradea, o regiune din nord-vestul României.

„A fost clar că Oradea este cea mai bună locaţie pentru noua noastră uzină”, a spus Paivi Antola, directorul pentru relaţiile cu investitori de la Nokian Tyres. Paivi Antola a precizat că firma finlandeză a analizat peste 40 de posibile locaţii şi a urmărit în special care este forţa de muncă disponibilă, avantajele logistice, sursele de energie regenerabilă şi accesul la reţeaua de căi ferate.

În continuare există însă unele obstacole pentru economie românească, precum deficitul de cont curent mare, îmbătrânirea populaţiei şi birocraţia care a îngreunat dezvoltarea infrastructurii. Reducerea deficitului fiscal va fi dificilă înaintea alegerilor din 2024.

Citește și: Metrorex vine în ajutorul călătorilor. Cardurile nominale vor putea fi reîncărcate chiar de către ei la automatele de la Piaţa Unirii

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult