- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ei sunt românii care vor primi pensie mai mică după recalculare! Explicațiile șefului Casei de Pensii

20 Feb, 18:12 • Fundeanu Madalina
Daniel Baciu a oferit explicații în ceea ce privește varianta obținerii unei pensii mai mici după recalcularea de la 1 septembrie. Un articol din Hotărârea de Guvern prevede că există șansa ca mulți români să primească o pensie mai mică.
Ei sunt românii care vor primi pensie mai mică după recalculare! Explicațiile șefului Casei de Pensii

Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii a oferit noi declarații în ceea ce privește varianta obținerii unei pensii mai mici după recalcularea de la 1 septembrie 2024, pentru mai mulți români, conform informațiilor transmise de Antena 3 CNN.

Pensii mai mici pentru români după recalculare? Daniel Baciu explică

Un articol din Hotărârea de Guvern care va schimba modul în care sunt calculate pensiile românilor, din septembrie 2024, prevede că există șansa ca mulți români să primească o pensie mai mică.

„În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1) prin valorificarea venitului total lunar realizat prevăzut la art.139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.”, se arată în Art. 111 alin. (2).

Acest lucru înseamnă că, dacă după recalculare, reiese o sumă mai mică decât cea aflată în plată, venitul persoanei respective ar urma să scadă.

Te-ar mai putea interesa și: AFIR anunță o finanțare de 1,5 milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de irigații. Ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii

pensii
pensii

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii a spus, în direct, în cadrul emisiunii trnsmise de Antena 3 CNN că acest articol este de fapt o greșeală și că va fi scos din lege, chiar astăzi, prin urmare nimeni nu ar trebui să aibă o pensie mai mică după recalcularea din septembrie.

„Articolul 139. Dacă mergem la el în lege se referă la veniturile brute care le luăm în calcu în prezent. Ele fac referire la al treisprezecelea salariu, prime, premii care nu au caracter permanent și această formulare are o eroare tehnică, consider că a fost o eroare tehnică. Va fi corectată chiar acum”, a declarat Daniel Baciu.

Ministerul Muncii a publicat, luni, proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a prevederilor legii privind sistemul public de pensii.

Textul care creează confuzie al articolului:

„În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării”, scrie în art. 111 din Normele de aplicare.

Vezi mai multe știri: Intră banii pe cardurile sociale! Ministerul Muncii începe astăzi plata pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune