- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

El este francezul care și-a părăsit țara natală și s-a mutat în România. „În România, totul pare posibil dacă ești perseverent”

21 Mar, 22:24 • Lupu Alexandra
Romain Giudicelli este francezul care și-a părăsit meleagurile natale și a ales să se mute în România, după ce s-a îndrăgostit de țara noastră. Iată care este povestea lui și ce spune despre culturile tradiționale.
El este francezul care și-a părăsit țara natală și s-a mutat în România. În România, totul pare posibil dacă ești perseverent”

Romain Giudicelli a vizitat pentru prima oară România în 2018, atunci când a venit să-și viziteze prietena româncă. Francezul s-a îndrăgostit atât de tare de țară, încât a ales să părăsească meleagurile natale, informează antena3.ro.

Un francez și-a părăsit țara pentru a se muta în România

Romain a venit pentru prima oară în România în 2018. El a ales să viziteze țara tocmai pentru că avea o relație cu o româncă. Un an mai târziu, povestea amoroasă a francezului s-a terminat, dar cu toate acestea, nu a mai vrut să se întoarcă pe meleagurile natale, îndrăgostindu-se profund de țara noastră. A învățat să vorbească în limba română și se ocupă de restaurarea clădirilor și caselor vechi, pe care le consideră o esență a tradițiilor statului român.

„Descoperirea așa-numitei culturi românești „tradiționale” (mai ales în ceea ce privește prelucrarea lemnului) a fost un adevărat punct de cotitură. Recunosc cu ușurință, fără să fiu retrograd și asumându-mi o anumită atracție pentru un anumit exotism, că această Românie este cea care îmi vorbește, universul cultural țărănesc concret și simbolic, mai degrabă decât România înghițită de noile tehnologii și de cultul bunurilor”, declară francezul.

Citește și: Lovitură pentru francezi. Vârsta de pensionare crește de la 62 la 64 ani. Senatul a votat

Romain a realizat un curs de formare profesională în restaurarea patrimoniului și a lucrat o perioadă ca ucenic tâmplar în Sibiu. Totodată, francezul a desfășurat activități profesionale și în Maramureș, în calitate de muncitor, pe șantierele deschise pentru construirea caselor și clădirilor cu structură de lemn. Chiar dacă efortul depus este unul epuizantă, Romain se încarcă cu energie din simplul fapt că reușește să contribuie la salvarea patrimoniului din țară.

„Supraviețuirea în mediul rural a unor moduri de viață bazate, în esență, pe resurse locale și ancorate într-o cultură autentică, bogată în semnificații, este ceea ce mi se pare cel mai prețios. Și, în sens mai larg, dar fără a vrea să generalizez, mi se pare că românii au reușit să păstreze un anumit simț al priorităților, dimensiunea spirituală a existenței rămânând foarte importantă pentru mulți. Este ca și cum organul credinței nu s-ar fi atrofiat la ei”, afirmă francezul.

El este francezul care a renunțat la meleagurile natale pentru a se muta în România
El este francezul care a renunțat la meleagurile natale pentru a se muta în România

În prezent, Romain trăiește în Transilvania, acolo unde și-a cunoscut noua prietenă, Irina. Planurile lui de viitor se îndreaptă în direcția de a contribui la dezvoltarea României, având în vedere că francezul consideră că în țara noastră, „totul pare posibil dacă ești perseverent”.

„În România, totul pare posibil dacă ești perseverent. Nu încerc nici eu să idealizez țara, există și în România, bineînțeles, unele greutăți și nu aș vrea să sugerez că nu există, de fapt, niciun motiv pentru o diasporă atât de mare”, completează străinul.

Te-ar putea interesa și: Franța promite intrarea României în Schengen. Întâlnire de ultimă oră! Klaus Iohannis și ministrul francez de externe, la Cotroceni.