- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Elena Lasconi taie 242.000 de lei de la burse: „Nu ne permitem să dăm burse în condiţiile în care noi nu putem să plătim facturile de curent şi gaz ale şcolilor”

07 Dec, 12:42 • Dobran Viorel
Elena Lasconi este din nou implicată într-un scandal, din cauza burselor cerute de liberali la Câmpulung: „2 milioane de lei înseamnă 20% din taxele şi impozitele câmpulungenilor. Noi nu băgăm în faliment Primăria pentru nişte acţiuni populiste".
Elena Lasconi taie 242.000 de lei de la burse: Nu ne permitem să dăm burse în condiţiile în care noi nu putem să plătim facturile de curent şi gaz ale şcolilor

Elena Lasconi este din nou în mijlocul unui scandal socio-politic. Liberalii au făcut presiuni să se plătească burse elevilor în locul facturilor la gaz şi curent electric ale şcolilor din Câmpulung Muscel.

Pe durata şedinţei din Consiliul Local, la şedinţa din 29 noiembrie 2023, consilierul local PNL Nicolae Zaharia a repetat cu insistenţă atât suma existentă în buget, cât şi suma cerută de el a fi consumată pentru majorarea burselor şcolare.

Liberalii, au soliciitat la final ca, în loc de 2 milioane de lei, să se folosească, pentru majorarea burselor, 242.500 de lei din disponibilul existent în buget de 296.000 lei. Bani pe care Primăria condusă de Elena Lasconi intenţionează să-i folosească pentru plata facturilor şcolilor, aşa cum au cerut directorii lor.

Cătălin Drulă îi cere fostei jurnaliste Elena Lasconi să se retragă de la europarlamentare. Edilul de la Câmpulung nu mai primește sprijin. „Am decis convocarea Biroului Național”

„Acum discutăm despre burse în condiţiile în care majoritatea şcolilor ne-au făcut solicitări din cauză că le-au crescut foarte mult cheltuielile de întreţinere. Noi susţinem educaţia şi, în mandatul meu şi al dumneavoastră, s-a investit cât nu s-a investit în ultimii 50 de ani în educaţia din Câmpulung. Mă refer la proiectele pe fonduri europene, care urmează să fie implementate, pentru dotări şi eficientizare energetică pe PNRR. Ne dorim foarte mult să avem şcoli sigure, să fie super-dotate, dar nu ne permitem să dăm burse, în condiţiile în care noi nu putem să plătim şi să susţinem facturile de curent, gaz ş.a.m.d. Cred că este important să susţinem aceste şcoli şi să plătim facturile. Din punct de vedere al bugetului, nu există această posibilitate şi asta v-o spun în calitate de ordonator principal de credite.”

, a punctat şefa Executivului urgenţa legată de Învăţământ, care trebuie rezolvată cu prioritate, potrivit Evenimentul Muscelean.

Elena Lasconi

Primăriţa Elena Lasconi: „Numărul bursierilor a crescut cu 1.300, pentru că s-a schimbat legea. Minimum 30% din fiecare clasă va beneficia de burse. Vorbim şi de clase unde media este 7”

Deşi proiectul de hotărâre nu trebuia supus la vot, întrucât, aşa cum a explicat secretarul Ramona Simion, el trebuia să revină în analiza Juridicului şi Economicului Primăriei, din cauza schimbării conţinutului acestuia în timpul dezbaterii, preşedintele de şedinţă i-a făcut voia lui Nicolae Zaharia. Care a încasat un eşec, cu un rezultat de 8 voturi pentru, 8 împotrivă şi 2 abţineri.

Dincolo de disputa politică din Consiliul Local, subiectul burselor trebuie regândit de guvernanţi, pentru că este nefiresc să răsplăteşti cu bani o medie de 5, la nivelul unei clase slabe, în timp ce, într-o clasă bună, un copil de peste 9 riscă să nu primească nimic. Bursa nu trebuie coborâtă la nivelul de ajutor social, ci trebuie să-şi menţină rolul de recompensă a performanţei.

„Scopul întâlnirii a fost să vedem dacă suntem în stare să suportăm, pentru că legea spune foarte clar: dacă există surse de finanţare, dacă bugetul îşi permite. Nu ne permitem. 2 milioane înseamnă 20% din taxele şi impozitele câmpulungenilor. Noi nu băgăm în faliment Primăria pentru nişte acţiuni populiste. Mi-ar făcea plăcere să dăm aceste burse, dar nu putem. Astăzi, de exemplu, am avut o întâlnire cu cei de la Financiar Urban, care ne vor pune poprire pe conturi sau nu ne vor mai executa serviciul de salubritate dacă nu plătim 1,5 milioane de lei până la sfârşitul anului. Avem foarte multe priorităţi, foarte multe proiecte.

Eu ştiu că acestea sună bine, dar nu ni le permitem. Am încercat să găsim o soluţie, ne-am gândit să dăm măcar la o parte dintre bursieri. Numărul bursierilor a crescut cu 1.300, pentru că s-a schimbat legea. Minimum 30% din fiecare clasă va beneficia de burse. Vorbim şi de clase unde media este 7, de exemplu. Mi se pare, oricum, nedrept felul în care a fost făcută această lege. Eu sunt convinsă că se va interveni pe lege. (…) S-a schimbat legislaţia şi a crescut numărul bursierilor cu 1.300. Asta înseamnă 2 milioane de lei. Aveţi idee ce înseamnă 2 milioane de lei pentru bugetul Primăriei Câmpulung?”, a precizat Elena Lasconi.

Burse olimpici 2023. Primarul Negoiţă a premiat cu 180.000 de lei elevii cu coroniţă din Sectorul 3

În schimb, la Bucureşti s-au găsit bani pentru burse. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a premiat astăzi, 6 decembrie, 18 elevi pentru rezultate deosebite obținute la olimpiade și concursuri naționale și internaționale.

Derapaj istoric în 2023. Primarul Elena Lasconi vrea să alipească de Brașov orașul Câmpulung. „Mă gândesc foarte serios ca la regionalizare să trecem de partea Brașovului”

În cadrul acestor competiții, fiecare dintre cei 18 elevi ai Liceului Teoretic Internațional de Informatică București care au obținut șase medalii de aur, nouă de argint și trei de bronz la discipline precum matematică, informatică, fizică, astrofizică, chimie, astronomie și limba engleză au fost recompensați cu suma de 10.000 de lei.

Premierea elevilor a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 505/2023 privind acordarea de premii elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particular de pe raza Sectorului 3 al Municipiului București, pentru rezultate deosebite obținute la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale.