- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Elevii de la școlile de șoferi au picat pe capete proba de traseu și examenul. Autoritățile trag un semnal de alarmă: „Nu sunt pregătiţi să devină şoferi la 18 ani”

11 Apr, 12:09 • Lupu Alexandra
Elevii școlilor de șoferi au obținut rezultate dezastruoase la proba de traseu și cea teoretică. Mai puțin de jumătate au reușit să promoveze.
Elevii de la școlile de șoferi au picat pe capete proba de traseu și examenul. Autoritățile trag un semnal de alarmă: „Nu sunt pregătiţi să devină şoferi la 18 ani”

Prefectul județului Buzău a comunicat informațiile care arată rezultatele dezastruoase obținute de elevi la școlile de șoferi: mai puțin de jumătate dintre candidați care au susținut proba practică pentru obținerea permisului de conducere au reușit să promoveze examenul, relatează ziare.com. Daniel Țiclea trage un semnal de alarmă și face apel la părinți să înțeleagă că nu este nicio problemă dacă copiii nu dobândesc dreptul de a conduce la 18 ani.

Rezultatele dezastruoase obținute la școlile de șoferi

Daniel Țiclea relatează că mai puțin de jumătate dintre elevii care au susținut proba practică în 2022 pentru dobândirea permisului de conducere, pentru categoria B, au reușit să promoveze examenul. Acest lucru înseamnă că cei mai mulți dintre candidați nu au reușit să treacă de proba de traseu, și de asemenea, rezultatele slabe au fost înregistrate inclusiv la nivelul legislației rutiere.

Prefectul județului Buzău relatează că 13.000 de elevi s-au prezentat în 2022 la proba teoretică. În ciuda faptului că școlile de șoferi au dat în semnătură că acei candidați ar fi pregătiți să conducă, s-a constatat că 50% dintre ei nu au reușit să treacă de proba teoretică, iar rezultatele sunt și mai dezastruoase la nivelul probei practice pentru obținerea permisului de circulație: 40% dintre elevi au reușit să promoveze examenul practic, dintre toți care s-au prezentat.

Citește și: Amenzi de până la 1.200 de lei pentru un detaliu ignorat de tot mai mulţi şoferi. Ce prevede legea

„Anul trecut, în 2022 s-au prezentat la proba teoretică în jur de 13.000 de candidaţi. Şcolile de şoferi au vizat sub semnătură că ar fi pregătiţi să devină şoferi.

Ei bine, aflaţi că 50 la sută dintre ei nu au trecut proba teoretică, deşi şcolile avizaseră că sunt pregătiţi să susţină acest examen iar la proba practică procentul pentru obţinerea permisului de circulaţie, categoria B este şi mai dramatic.

Doar 40 la sută dintre candidaţii care s-au prezentat la examen pentru obţinerea permisului au reuşit să promoveze proba practică”, relatează Țiclea.

Autoritățile recomandă ca înscrierea elevilor să se facă doar în momentul în care aceștia sunt pregătiți din toate punctele de vedere. Mai mult decât atât, prefectul județului Buzău trage un semnal de alarmă și îi roagă pe părinți să înțeleagă că nu este nicio problemă dacă copilul nu își ia permisul de la 18 ani.

„Asta înseamnă că prea mulţi dintre copiii noştri nu sunt pregătiţi să devină şoferi la 18 ani. Fac apel la părinţi, nu este nicio problemă dacă nu îşi iau permisul la 18 ani.

Mai bine să îşi ia permisul când vor fi pregătiţi şi ceva mai responsabili”, transmite prefectul județului.

Școala de șoferi
Școala de șoferi

Școlile de șoferi recunosc că elevii nu sunt interesați de cursurile la care se predau noțiuni de legislație rutieră. Tocmai de aceea, o bună parte dintre candidați este respinsă de examinatori la probele practice.

„Procentele prezentate sunt minime spre medii, ar putea fi înregistrate şi rezultate mai bune. La partea de teorie mă gândesc la faptul că elevii ar trebui să depună mai mult efort. Noi din şcoală încercăm să nu le dăm drumul până când nu sunt pregătiţi.

Le spunem despre faptul că acele cursuri de legislaţie sunt obligatorii dar mulţi nu vin…La partea de traseu sunt mai mulţi factori care intervin, starea traficului, a candidatului, probabil şi examinatorii.

O parte dintre candidaţi se pregătesc, o parte sunt delăsători, mai ales tinerii, interesul lor lasă de dorit şi nu îşi asumă lucruri atunci când se urcă la volan”, declară un instructor auto.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Avertizări pentru șoferi! Schimbări majore ale Codului Rutier. Ce vor fi obligați să respecte conducătorii de autovehicule