- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Elevii vor studia o nouă disciplină din toamnă! Ligia Deca a făcut anunțul. Ce materie nouă vor avea în orar

09 Aug, 19:46 • Lupu Alexandra
Elevii de clasa a XI-a vor studia o nouă disciplină din anul școlar 2023 – 2024. Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut anunțul.
Elevii vor studia o nouă disciplină din toamnă! Ligia Deca a făcut anunțul. Ce materie nouă vor avea în orar

Ligia Deca aduce vești noi pentru elevii de clasa a XI-a: aceștia vor studia o nouă disciplină, informează antena3.ro. Noua materie va apărea în orar din septembrie.

Elevii vor studia o nouă materie

Din anul școlar 2023-2024, elevii de clasa a XI-a vor studia o nouă disciplină. Concret, vorbim despre materia numită „Istoria Evreilor. Holocaustul”. Anunțul a fost făcut de Ligia Deca. Ministrul Educației a menționat, din acest punct de vedere, că este important ca elevii să cunoască această perioadă tragică din istorie.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Noul an școlar aduce schimbări majore! Toți elevii, părinții și profesorii trebuie să știe ce să nu facă din septembrie

„Am semnat astăzi Ordinul privind programa aferentă disciplinei ‘Istoria Evreilor. Holocaustul’ pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a.

Este esențial ca elevii să cunoască această perioadă tragică din istorie. Prin urmare, începând din anul școlar 2023-2024, această disciplină devine obligatorie, în conformitate cu prevederile Legii 276/2021”, a precizat ministrul.

Ligia Deca a explicat ce implică noul curriculum. Ministrul Educației spune că anul școlar 2023 – 2024 va avea în vedere dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței, precum și a atitudinilor specifice cetățeniei democratice. Noul program le va permite elevilor să cunoască mai bine originea și cultura evreilor.

„Noul curriculum propune elevilor nu doar cunoașterea istoriei evreilor și a momentelor tragice petrecute la jumătatea secolului trecut, ci și dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței, respectiv atitudini specifice cetățeniei democratice care trebuie formate și consolidate pe parcursul anilor de liceu.

Programa cuprinde conținut care va ajuta elevii să înțeleagă mai bine originea și cultura evreilor, provocările contemporane (antisemitism, xenofobie, genocid și amenințările la adresa normelor și a valorilor democratice) și memoria Holocaustului în secolul al XXI-lea”, susține ministrul.

Elevi
Elevi

Disciplina va fi studiată în clasa a XI-a, fiindu-i alocată o oră pe săptămână, dacă vorbim despre învățământul profesional de stat. De altfel, elevii din învățământul profesional special vor avea materia în orar în clasa a XII-a. În anul școlar 2022 – 2023, elevii din învățământul profesional aveau 330 de ore pe an școlar în trunchiul comun. Numărul orelor din trunchiul comun va crește la 360 de ore începând cu anul școlar 2023 – 2024.

Materia „Istoria evreilor. Holocaustul” va fi studiată timp de o oră pe săptâmână și de elevii de clasa a XI-a de la filiera teoretică, profilul real (cu specializările matematică-informatică și științe ale naturii) și profilul umanist (specializările filologie și științe sociale). Același program este valabil și pentru cei cei de la filiera vocațională, cursuri de zi, cu specializările Muzică, Coregrafie, Arta actorului, Arhitectură, Arte ambientale și Design, Arte plastice, Arte decorative, dar și pentru elevii de la profil sportiv, toate specializările. Materia va fi studiată și de liceenii de la profilul pedagogic, precum și liceenii filierei tehnologice.

Citește și despre: Școala va începe mai devreme anul acesta pentru elevi. Structura anului școlar 2023-2024 aduce schimbări privind vacanța de schi