- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Este oficial! Crescătorii de bovine primesc ajutor de la stat. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii

08 May, 12:05 • Lupu Alexandra
Legea care oferă ajutor de la stat pentru crescătorii de bovine a fost promulgată astăzi, de președintele Iohannis. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească beneficiarii.
Este oficial! Crescătorii de bovine primesc ajutor de la stat. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii

Vești bune pentru crescătorii de bovine! Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi, 8 mai, legea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, informează stiripesurse.ro.

Ajutor de la stat pentru crescătorii de bovine

În decursul zilei de astăzi, 8 mai, președintele Iohannis a promulgat legea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea crescătorilor de bovine, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Astfel, proiectul de lege are în vedere reglementarea cadrului legal pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, valabilă până la data de 31 decembrie 2023.

Ajutorul de stat se acordă crescătorilor de bovine care îndeplinesc următoarele criterii:

  • Crescătorii trebuie să dețină 10 capete vaci adulte în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrare în BND, cu excepția celor din unitățile administrativ-teritoriale din zona montană, prevăzute în Planul Strategic PAC 2023 – 2027, aprobat prin Decizia Comisiei C(2022) 8.783 din 7 decembrie 2022, publicate pe site-ul madr.ro, care dețin cel puțin 5 capete vaci adulte în exploatație cu cod ANSVSA, înregistrate în BND.
  • Crescătorii trebuie să fi produs și valorificat lapte în perioada 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, pentru a beneficia de ajutorul de stat.
  • Beneficiarul ajutorului de stat poate fi o altă persoană față de deținătorul vacilor adulte la data de 31 iulie 2022 la momentul depunerii cererii, respectându-se condiția ca data schimbării formei de organizare / radierii să fie cuprinsă în intervalul 31 iulie 2022 și data depunerii cererii de solicitare de ajutor de stat; varianta 1: beneficiarul trebuie să fie o persoană fizică autorizată – PFA, întreprindere individuală, întreprindere familială, iar vacile adulte să figureze în BND la data de 31 iulie 2022 pe codul numeric personal al reprezentantului PFA; varianta 2: beneficiarul este persoană fizică – CNP reprezentant PFA / II / IF, iar vacile adulte figurează în BND la data de 31 iulie 2022, pe cod unic de înregistrare.

Citește și: Fermierii ies din nou în stradă! Prețurile scăzute pentru lapte duc la noi motive de îngrijorare

Crescători de bovine
Crescători de bovine
  • Existența a cel puțin 75% din efectul de vaci adulte prevăzute la lit. A), la data de 31 decembrie 2022, cu excepția celor care s-au aflat în una dintre următoarele situații: faliment, lichidare, forță majoră sau dețin exploatații supuse restricțiilor sanitare veterinare, în ceea ce privește mișcarea animalelor cauzate de bolile prevăzute la art. 5 alin. 1 lit. a) din Regulamentul (UE) 2016/429.
  • Crescătorii de bovine trebuie să fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare, atribuit de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
  • Beneficiarii nu trebuie să se afle în reorganizare, lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului sau în cazul persoanei fizice să nu fi fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022.

Vezi și: Consiliul Concurenței: 78% dintre revânzătorii de lapte sunt de acord să reducă prețurile de la raft. „Cred că în următoarele zile vom vedea o reașezare a prețurilor”