- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Eugen Tomac, anunț uriaș! Românii pot primi despăgubiri după ce Austria a blocat aderarea statului român la Schengen

01 Aug, 12:32 • Lupu Alexandra
Românii pot cere despăgubiri Austriei, după ce țara s-a împotrivit în mai multe rânduri aderării statului român la Schengen. Iată mai multe informații.
Eugen Tomac, anunț uriaș! Românii pot primi despăgubiri după ce Austria a blocat aderarea statului român la Schengen

Fără precedent! Austria poate fi obligată să plătească despăgubiri, pentru că se opune aderării statului român la Schengen, informează stiripesurse.ro.

Austria trebuie să plătească blocarea aderării României la Schengen

Eugen Tomac, președintele PMP, a anunțat că a reușit să înceapă un nou proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în ceea ce privește refuzul Austriei de a primi România în spațiul Schengen. Reprezentantul înaintează dreptul UE și a dat în judecată Consiliul European pentru lipsa de acțiune în dosar.

Citește și: Veste pentru mii de bucureșteni! Oamenii pot primi despăgubiri pentru lipsa căldurii și a apei calde. FACIAS: „Facem apel către toate asociațiile de proprietari”

Tomac a explicat că oamenii de afaceri din România care se consideră nedreptățiți că nu au acces pe piața liberă a Schengen se pot alătura demersului și pot solicita despăgubiri Austriei. Președintele PMP a adăugat că două libertăți fundamentale sunt îngrădite în acest context, tocmai de aceea, îndeamnă persoanele care se simt discriminate să se alăture procesului și să ceară despăgubiri.

Eugen Tomac a precizat că România beneficiază de sprijinul Comisiei Europene în acest context. Mai mult decât atât, președintele PMP a informat că inclusiv președintele CJUE a vorbit despre proces și despre faptul că locul României este în Schengen, iar el speră ca procesul să se judece cât mai rapid.

Schengen
Schengen

„Acest nou proces pe care l-am deschis le permite persoanelor juridice să se alăture acestui proces și să ceară despăgubiri pentru că le este interzis accesul la piața liberă din Europa și pot solicita despăbubiri Austriei.

Nouă ne sunt îngrădite două libertăți fundamentale ale Uniunii Europene. Consider că toți cei care se simt discriminați ni se pot alătura pentru a cere despăgubiri. Președintele CJUE a vorbit despre acest proces și a spus că locul României este în Schengen și speră ca acest proces să se poată judeca cât mai rapid. De asemenea, Comisia Europeană ne sprijină totală și consideră că toate argumentele noastre sunt corecte”, declară el.

Ultimele informații arată că Guvernul austriac este de neclintit. Executivul austriac nu este de acord cu intrarea României în spațiul Schengen. Austria invocă mai multe probleme de securitate pentru a-și motiva poziția. Guvernul austriac spune că este datoria fiecărui stat să-și apere interesele naționale.

„Este dreptul și datoria fiecărui stat membru să-și apere interesele naționale”, a precizat guvernul austriac.

Te-ar putea interesa și: Despăgubirile plătite pentru locuințele afecte de incendii au crescut cu 70%. Românii au primit peste 43,3 milioane lei