- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Despăgubirile plătite pentru locuințele afecte de incendii au crescut cu 70%. Românii au primit peste 43,3 milioane lei

18 Jul, 14:42 • Lupu Alexandra
Despăgubiri mai mari cu 70% plătite anul trecut pentru locuinţele afectate de incendii. Datele oficiale ale Uniunii Naționale a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România.
Despăgubirile plătite pentru locuințele afecte de incendii au crescut cu 70%. Românii au primit peste 43,3 milioane lei

Firmele de asigurări care fac parte din Uniunea Națională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România au raportat că au plătit în 2022 peste 43.3 milioane de lei pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii, informează economedia.ro. Este înregistrată o creștere de 70% față de cazurile din 2021.

43.3 milioane de lei pentru locuințele afectate de incendii

Firmele de asigurări care fac parte din Uniunea Națională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România au plătit anul trecut despăgubiri de peste 43,3 milioane lei doar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii locuinţelor. Este identificată o creștere de 70% față de 2021, arată o analiză a asociației.

Citește și despre: UNSAR: După un accident, românii plătesc despăgubiri cu până la 28% mai mari decât în țările vecine. „Provocăm mai multe accidente decât alte țări”

Numărul dosarelor de daună despăgubite a înregistrat, la rândul său, o creștere de 74% față de 2021. În total, au fost identificate 1.539 cazuri de dosare depuse ca urmare a producerii riscului de incendiu. Cifra reprezintă 6% din numărul total de dosare achitate anul trecut în baza asigurărilor facultative de locuinţe.

4 din cele 73 de dosare de daună achitate zilnic de companiile membre UNSAR în baza asigurărilor facultative de locuințe sunt generate de producerea unor incendii care afectează locuințele românilor. În medie, 19 incendii afectează în fiecare zi locuințele din România, se arată în comunicatul UNSAR.

Polița obligatorie PAD acoperă 3 riscuri catastrofale (cutremure, inundaţii şi alunecări de teren) și are o limită de  20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei. Prin asigurarea facultativă, locuinţa poate fi protejată la valoarea ei reală şi pentru mult mai multe riscuri.

Locuințe
Locuințe

Polița de locuință obligatorie (PAD) implică un cost de 10 sau 20 euro anual, pentru fiecare locuință deținută de persoana în cauză. Prețul variază în funcție de tipul acesteia, iar despăgubirile valorează 10.000 euro, respectiv 20.000 euro, pentru trei scenarii catastrofale, precum cutremur, inundație sau alunecări de teren.

România deține o pondere de 19% din fondul de 9.6 milioane alocat la nivel național. Așadar, statul poate veni în ajutorul proprietarilor afectați de unul dintre scenariile catastrofale menționate anterior.

Cu toate acestea, fără o asigurare validă, care să respecte prevederile legale, 7.7 milioane de locuințe riscă să piardă ajutorul oferit din bugetul de stat sau chiar și din cel local. Polița de asigurare a caselor împotriva dezastrelor este identificată în Legea nr. 260/2008. Încheierea contractului de asigurare a locuinței între asigurator și proprietar este metoda prin care, în cazul unui eveniment catastrofal, asiguratul trebuie să primească despăgubirea totală sau parțială pentru daunele materiale.

Vezi și: Președintele Iohannis a promulgat legea! Se majorează tarifele pentru asigurarea obligatorie pentru locuință. Despăgubirile sunt neschimbate