- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Examinatorul ar putea înlocui polițistul, la examenul de obținere a permisului auto. Parlamentarii au o nouă propunere

06 Oct, 08:48 • Bumbeneci Diana
Se dorește schimbarea radicală a procedurii de obținere a permisului auto. Parlamentarii vor ca un examinator autorizat să ia locul polițistului.
Examinatorul ar putea înlocui polițistul, la examenul de obținere a permisului auto. Parlamentarii au o nouă propunere

Examinatorul ar putea ține locul polițistului, la examenul auto. Parlamentarii UDMR au depus, în cursul zilei de azi, o inițiativă legislativă legată de reorganizarea procedurii de obținere a permisului de conducere. Prin noul document propus se definește profesia de examinator autorizat și prevede ca aceasta să poată fi exercitată, pe lângă ofițeri și agenți de Poliție, de către orice persoană care obține o autorizație în domeniul respectiv.

Examinatorul, în locul polițistului

Potrivit noului proiect de lege, Autoritatea Rutieră Română (ARR), subordonată Ministerului Transporturilor, va fi responsabilă pentru examinarea candidaților. Pentru a obține o autorizație de examinator, o persoană care dorește această funcție trebuie să dețină permis de conducere pentru categoria B de cel puțin trei ani, să nu fi avut permisul de conducere anulat sau suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimii trei ani.

Încă o condiție importantă este ca examinatorul să nu aibă o funcție la școala de conducători auto și trebuie să urmeze cursul de formare inițială, scrie Agerpres. Viceliderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților Benedek Zakarias, inițiatorul propunerii legislative, a explicat astăzi că documentul de lege este necesar deoarece Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) nu poate efectua examenele în ritmul necesar din cauza lipsei de personal, iar candidații trebuie să aștepte luni de zile pentru a obține o programare la proba practică.

Mai poți citi: Codul Rutier va fi modificat. Schimbări majore pentru românii cu permis de conducere

„Inițiativa noastră are ca scop transparentizarea actualului sistem de reglementare și facilitarea procedurilor administrative pentru obținerea permisului de conducere”, a argumentat deputatul UDMR, potrivit unui comunicat de presă.

Examinatorul ar putea înlocui polițistul, la examenul de obținere a permisului auto. Parlamentarii au o nouă propunere
Examinatorul ar putea înlocui polițistul, la examenul de obținere a permisului auto. Parlamentarii au o nouă propunere

Acesta a mai explicat că pentru a obține examinatorul certificat pentru categoriile C sau D, pe lângă condițiile de mai sus, persoana trebuie să aibă cel puțin 5 ani experiență în categoria de vehicule pentru care solicită atestarea sau să promoveze testul de evaluare teoretică și practică.

„Prin această modificare eliminăm posibilitatea ca un agent de poliție, după trei ani de experiență în domeniu, să examineze pentru orice categorie de autovehicule, așa cum este în prezent”, a precizat Benedek Zakarias.

Propunerea legislativă elaborată de grupul UDMR conține, de asemenea, o serie de prevederi în ceea ce privește procedurile administrative pentru obținerea permisului de conducere. Rămâne de văzut însă dacă propunerea va fi votată de toți parlamentarii și va deveni lege.

Ai mai putea citi: ANOFM anunță zeci de mii de locuri de muncă libere pentru români. Ce domenii se caută

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult