- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

EXCLUSIV| Alocația copilului în 2023. Cât de mult îi ajută banii de la stat pe părinții tineri din România. „Nu trece o lună fără să mă împrumut”

05 Aug, 23:18 • Lupu Alexandra
Cum se descurcă părinții din România în 2023. La ce folosesc aceștia alocația copilului.
EXCLUSIV| Alocația copilului în 2023. Cât de mult îi ajută banii de la stat pe părinții tineri din România. „Nu trece o lună fără să mă împrumut”

Au trecut 6 luni de când alocația copilului oferită de stat a fost majorată la 631 lei pe lună pentru copiii de până în 2 ani, respectiv, 256 lei pentru cei cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani. Ne aflăm în anul 2023, un an plin de provocări financiare, în mod special pentru părinții tineri din România.

Inflația cade greu pe umerii românilor de pretutindeni, iar salariile încep să nu se mai simtă la buzunar de la o lună la alta. Însă, dacă vorbim despre viața de familie, nu există urmă de îndoială: eforturile trebuie să fie de zece ori mai mari, în așa fel încât copiii să ducă un trai decent. Având în vedere toate aceste informații, am vrut să aflăm cum se descurcă părinții tineri din România în contextul financiar și economic actual. În exclusivitate pentru Daily Business a vorbit Andreea, o tânără care ne-a prezentat realitatea exact așa cum este ea.

Alocația copilului în 2023: cât îi ajută pe părinți?

Andreea este mama unui copil de 1 an și 8 luni. În fiecare lună, ea primește 631 lei de la stat, reprezentând alocația copilului. Tânăra nu lucra atunci când a aflat că urmează să aibă un copil, iar în momentul de față este angajata unei companii multinaționale de puțin timp. Programul ei este de 8 ore pe zi, de luni până vineri. În paralel, tatăl copilului are două locuri de muncă pentru a-i asigura familiei un trai decent.

Citește și despre: Un nou ajutor pentru copiii care au părinții plecați la muncă în străinătate. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

El este salariatul unui service auto și, în paralel, lucrează la o firmă de livrare de mâncare. Am întrebat-o pe Andreea cum este să fie părinte tânăr în România, având în vedere provocările financiare din momentul de față. Ea a spus că este greu, mai ales pentru că apar și cheltuieli neprevăzute, iar atunci situația este greu de gestionat. Tânăra a spus că nu îi ajung banii de cele mai multe ori.

„Este greu, pentru că nu te poți baza pe o anumită sumă de bani. Mereu apare câte ceva neprevăzut și nu reușești de cele mai multe ori sa te ajungi cu banii”, spune Andreea.

Atunci când își planifică bugetul familial, de la o lună la alta, ea se gândește mereu, înainte de toate, la bunurile de care are nevoie pentru copil. Ulterior, ia în considerare și celelalte cheltuieli.

Întrebată dacă încearcă să strângă bani de la o lună la alta și ce metodă folosește în acest sens, Andreea a afirmat că nu își permite să facă acest lucru, tocmai din cauza cheltuielilor pe care le are. Tânăra a menționat că a fost pusă de mai multe ori în situația în care a trebuit să se împrumute pentru a acoperi toate nevoile pe care le impune viața de familie. Ea spune că nu trece o lună fără să se împrumute.

„Nu încerc să strâng bani, dar la ce cheltuieli am, nici nu cred că pot să fac asta. Nu trece o lună fără să mă împrumut de la cineva”, spune tânăra.

Alocația copilului în 2023
Alocația copilului în 2023

Ea consideră că tinerii din România au nevoie de mai mult ajutor de la stat în momentul în care decid să-și întemeieze o familie. Tânăra afirmă că alocația copilului și indemnizația ar trebui să fie majorate.

„Da, indemnizația și alocația trebuie sa fie mai mari, deoarece ai nevoie de foarte multe chestii pentru copil și sunt foarte scumpe”, declară ea.

Tânăra spune că nu și-a permis să strângă bani în momentul în care a aflat că urmează să devină mamă, tocmai din cauza cheltuielilor. Mai mult decât atât, Andreea consideră că părinții tineri din România au nevoie de cel puțin 4.000 – 5.000 de lei de persoană pentru a putea face față provocărilor financiare. Ea afirmă că alocația copilului de 631 de lei nu este suficientă pentru a crește un copil.

„Dacă nu ai un salariu de cel puțin 4.000 – 5.000 de lei nu prea ai cum să îi pui deoparte, deoarece nu ajung 631 de lei pe lună sa crești un copil. Cheltuielile pe care le ai pentru el depășesc cu mult suma asta”, spune tânăra.

Andreea ne confirmă, așadar, că viața tinerilor părinți din România este una dificilă. Alocația copilului este folosită de la o lună la alta pentru a acoperi cheltuielile, astfel, banii oferiți de statul român nu pot fi strânși sau investiți sub orice altă formă pentru un trai mai bun. Rata inflației a fost de 10.3% în iunie 2023. Deși datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) ne arată o ușoară scădere (față de 10.6% în luna mai 2023), acest lucru nu se simte în buzunarul românilor: cheltuielile sunt încă greu de gestionat, mai ales dacă vorbim despre familiile cu copii.

De la mâncare și până la produsele pentru igiena personală, toate s-au scumpit. Pe lângă faptul că părinții din România trebuie să plătească o avere pentru coșul de cumpărături, la toate acestea se adaugă și facturile, chiria sau rata la bancă. Tot ce le rămâne acestora să facă este să spere la un viitor mai bun.

Pentru a beneficia de alocația copilului, cererile și actele din care rezultă îndeplinirea condițiilor legale se depun și se înregistrează la primăria orașului pe a cărei rază teritorială își au domiciliul reprezentanții legali ai copiilor. În momentul de față, cuantumul alocației pentru copii este de 631 lei pentru cei de până în 2 ani, 256 pentru cei cu vârsta de peste 2 ani și 631 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani încadrați într-un grad de handicap. Reprezentanții legali trebuie să depună următoarele acte:

  • Cerere pentru alocația de stat;
  • Copie după cartea de identitate a reprezentanților legali;
  • Copie după certificatul de naștere al copilului;
  • Copie după certificatul de căsătorie sau livret de familie actualizat;
  • Hotărârea de adopție / încredințare, dacă este cazul;
  • Extras de cont pe numele titularului, dacă alocația se va livra într-un cont bancar.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: În ce condiții vor putea intra părinții în școlile în care învață copiii lor. Ce prevede noua legea a Educației