Popularitatea acestui fruct exotic în rândul românilor este din ce în ce mai mare, acest trend începând în perioada pandemiei de Covid.
Este vorba despre kiwi, pe care îl mănâncă tot mai mulți români atrași de gustul proaspăt și răcoritor, dar şi interesați să aibă un stil de viaţă sănătos.
Acest fruct exotic este bogat în vitamina C și devine astfel, mai ales în sezonul rece, un alit important pentru creșterea imunității.
Chestionați cu privire la kiwi, românii au confirmat că mănâncă acest fruct atât pentru gust, cât și pentru beneficiile privind sănătatea.
Citește și Românii renunță la mesele luate în oraș. TVA-ul mărit din 2025 și austeritatea lovesc restaurantele
Câștigul pentru imunitate adus de acest fruct exotic a fost confirmat și de Uniunea European. Astfel, kiwi a devenit primul fruct proaspăt care a primit certificare oficială pentru efectele benefice asupra sănătății.
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2025/11/kiwi-2.jpg)
Pe ambalajele de kiwi verde proaspăt pot apărea mesaje precum „Ajută la reglarea digestiei” – o premieră pentru un fruct proaspăt, mesajul fiind permis numai pentru kiwi proaspăt.
În România, popularitatea la care a ajuns kiwi este demonstrată inclusiv de cifrele vânzărilor, cu 175 la sută mai mari decât în 2024!
„Kiwi au o creştere foarte mare în România comparat cu anul trecut au crescut cu 175 la sută peste vânzarile de anul trecut. Produse care se găseau doar în magazine din oraşe mari sau din comerţul modern au început să ajungă şi în comerţul tradiţional în zone rurale. Şi avocado la fel trendul de mâncat sănătos, imunitate a rămas ideea după pandemie românii caută produse asociate cu imunitate”, spune Victor Bădescu, senior retail manager, citat de observatornews.
În prima jumătate a anului, România a importat peste 6.400 de tone de kiwi. Grecia este principalul furnizor al acestui fruct, însă, în ultimii ani, mulți fermieri din sudul țării noastre s-au orientat, la rândul lor, spre cultivarea de kiwi. În Oltenia de pildă, pe lângă pepeni, unii cultivatori obțin din plantații și kiwi, fistic și migdale.