- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Experții critică planul coaliției de a acoperi gaura de 45 de miliarde de lei de la buget! Totul se va întoarce împotriva românilor și va provoca o altă gaură în buzunarele lor

05 Sep, 19:33 • Constantin Cristina
Coaliția de Guvernare a găsit soluția pentru a acoperi gaura de la buget. Experții o critică și spun că românii vor fi afectați de noua taxă care va majora dobânzile la credite.
Experții critică planul coaliției de a acoperi gaura de 45 de miliarde de lei de la buget! Totul se va întoarce împotriva românilor și va provoca o altă gaură în buzunarele lor

O nouă taxă va fi introdusă pentru a acoperi gaura din buget, însă ar putea provoca o altă gaură în buzunarele românilor. Așadar, că statul va lua mai mulți bani de la bănci și de la multinaționale, iar profiturile excepționale ale băncilor vor fi taxate cu 1%, a scris observatornews.ro.

Citește și: România, din nou, cu un picior în groapă! BNR ia în calcul cele mai sumbre scenarii pentru a acoperi gaura de 37 de miliarde de lei din buget

Experții critică planul coaliției de a acoperi gaura de 45 de miliarde de lei de la buget! Totul se va întoarce împotriva românilor și va provoca o altă gaură în buzunarele lor

De asemenea, Guvernul își propune să strângă peste două miliarde de lei din taxa pe profiturile excepționale ale băncilor, potrivit lui Marcel Boloș. Astfel că, pe lângă impozitul pe profit de 16%, băncile vor plăti o taxă de 1% din cifra de afaceri.

Totuși, aceste măsuri au provocat nemulțumiri, iar experții au venit cu declarații care critică noua taxă. Mircea Coșea, profesor de economie, a declarat pentru sursa citată că planul este unul populist, greu de aplicat și care poate destabiliza piața bancară.

„Sună bine pentru o anumită parte a populaţiei care condamnă marile dobânzi, dar greu de aplicat. Este foarte dificil să existe un acord al băncii şi al guvernului asupra manierei de calculare al aşa-numitului profit nemeritat sau profit suplimentar. Este o influenţă negativă asupra mediului de afaceri în general, cu implicaţii asupra atracţiei pe care capitalul străin îl are pentru ţara respectivă. O astfel de măsură duce la o anumită destabilizare a pieţei bancare”, a comentat Coşea.

gaura de la buget
gaura de la buget

De asemenea, economistul susține că măsura va aduce prejudicii tot celui care a luat credite pentru ca va duce la o creștere a dobânzilor.

„Această creştere prin impozitarea profitului se poate regăsi în dobânda pe care o plătesc cei care iau credite. Efect de bumerang, se întoarce asupra cetăţeanului şi a firmelor care suportă pierderea pe care băncile o au. Este o metodă cu caracter politic, din punct de vedere economic este greu de aplicat, iar consecinţele pe piata bancara se apreciaza ca sunt mai mult negate decat pozitive.

S-ar putea ca Banca Naţională, care joacă un joc politic în România, să fie de acord, dar aplicabilitatea să fie mai modestă. Mai există un precedent pe care ar trebui să-l ia în calcul Guvernul. A fost o încercare nefericită a președintelui ANPC, care s-a dovedit a fi o absurditate.

Este o măsură aşteptată de opinia publică, pentru că băncile au avut nişte beneficii excepţionale şi nemeritate. Are un caracter populist evident, lumea va fi fericită. Eu am anumite dubii în legătură cu modul în care se va aplica și eficienţa pe care o va avea. Mă tem că o astfel de măsură va aduce prejudicii tot celui care a luat credite, pentru că vom asista, probabil, la o creştere a dobânzilor. Cine stabileşte mărimea acestui profit? Care este metodologia? Băncile pot oricând să demonstreze că riscurile pe care le au în situaţii de criză pot să justifice o anumită creştere a profitului”, a mai explicat profesorul Mircea Coşea.

Alte articole: Marcel Ciolacu, noi discuții cu Nicolae Ciucă despre măsurile fiscale. Când vor fi adoptate ordonanțele de urgență