- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Facturi de sute de lei la întreținere în București: „Oamenii sunt disperaţi! Facturile ajung între 15 şi 18 milioane”

18 Jan, 18:38 • Cornel Ghimeșan
Situație ireală într-un bloc din București! Acolo, din cei 56 de locatari, doar patru au reușit să își plătească facturile șa intreținere. Oamenii sunt disperați, iar sumele pe care le au de plată sunt din ce în ce mai mari.
Facturi de sute de lei la întreținere în București: „Oamenii sunt disperaţi! Facturile ajung între 15 şi 18 milioane”

Situație de criză într-un bloc din București. Acolo, dintre cei 56 de locatari, doar patru au putut să își achite facturile de intreținere. Oamenii sunt de-a dreptul disperați, deoarece facturile pentru apă caldă și căldură sunt uriașe, iar ei nu fac față. Costurile se ridică la aproximativ 1.800 de lei pentru ultimele două luni.

Citește și: Primele 7 troleibuze noi cumpărate de la Solaris au ajuns în București. Prima linie pe care vor circula este linia 61 din sectorul 6

În luna decembrie, facturile românilor pentru întreținere s-au dublat, iar oamenii din București conectați la sistemul centralizat de termoficare au ajuns la disperare. Comparativ cu anul 2022, facturile s-au majorat cu aproximativ 300 de lei, motiv pentru care cetățenii au început să se adreseze Protecției Consumatorului.

De exemplu, președintele unui bloc a estimat că pentru un apartament cu patru camere, factura a crescut de la 769 de lei în noiembrie până la 900 de lei în decembrie, ceea ce înseamnă un total de 1.670 de lei pentru două luni de consum. O garsonieră plătește acum 250 de lei pentru apă caldă și căldură, comparativ cu cei 165 de lei din decembrie 2022.

Creșteri semnificative se observă și în cazul apartamentelor mai mari, unde factura pentru două camere ajunge la 350 de lei, iar cea pentru o locuință cu trei camere se apropie de 400 de lei. Proprietarii apartamentelor cu patru camere se confruntă cu o factură de cel puțin 650 de lei, dublă față de anul precedent.

Disconfortul este palpabil în rândul locatarilor, unii fiind nevoiți să oprească încălzirea în încercarea de a face față facturilor exorbitante.

„Săptămâna trecută au plătit cam 4-5 inşi, atât, faţă de numărul apartamentelor, 56. Majoritatea sunt disperaţi. Amândouă lunile ajung între 15 şi 18 milioane”, spune Ion Ioneşti, preşedinte de bloc, pentru Observator.

Într-un alt bloc din sectorul 1, locatarii unei scări de bloc se confruntă cu o sumă totală de 28.000 de lei pentru noiembrie și decembrie, plătind în tranșe până în august.

„Se plăteşte în tranşe. Până în august cred că achit”, a declarat Mircea Paraschiv, administrator de bloc.

Citește și: Contractul Termoenergetica – Energofor se prelungește cu încă un an. 21.000 de apartamente din București vor continua să primească căldură și apă caldă de la centrale modulare de cartier

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult