- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Farmacia Tei are 75 de roboți autonomi care se ocupă de procesarea comenzilor online. Este unul dintre cele mai mari sisteme automatizate de intralogistică din Europa de Sud-Est

21 May, 16:32 • Bocioacă Bianca
Farmacia Tei, companie antreprenorială specializată în vânzarea cu amănuntul a produselor farmaceutice, a implementat unul dintre cele mai mari sisteme automatizate de intralogistică din Europa de Sud-Est.
Farmacia Tei are 75 de roboți autonomi care se ocupă de procesarea comenzilor online. Este unul dintre cele mai mari sisteme automatizate de intralogistică din Europa de Sud-Est

Sistemul implementat de Farmacia Tei este format din 75 de roboți autonomi (AGV) de tip Goods To Person, de la liderul domeniului, GreyOrange.

Printe indicatorii de performanță care au fost luați în considerare pentru această investiție, care este cea mai mare din istoria companiei Farmacia Tei, se află:

  • Creșterea capacității de procesare a comenzilor online;
  • Predictibilitatea și trasabilitatea procesării comenzilor, sistemul având acum posibilitatea să anunțe clientul cât va dura procesarea încă de pe site;
  • Un mai bun control al fluxurilor de intrare și ieșire, al stocurilor și resurselor;
  • Diversificarea metodelor și parametrilor de livrare, compania putând acum modifica prioritățile comenzilor în timp real.

Proietctul a fost implentat în Capitală, acolo de unde vin cele mai multe comenzi online. Farmacia Tei a scurtat durata de instruire a unor operatori, iar satisfacția angajaților a crescut, întrucât depun un efort mai mic, dar au o eficiență mult mai bună.

Citește și: De ce ne temem de aia nu scăpăm! Oficial, roboții au primit un job. Nu va mai fi nevoie de oameni pentru acest domeniu

Farmacia Tei a „angajat” 75 de roboți

„Ne-am atins obiectivele stabilite, obținând o creștere semnificativă a productivității angajaților, și anume: de la 60 produse procesate per operator înainte de implementare, la 280-300 de produse cu sistemul robotizat GreyOrange, estimând o recuperare a investiției în mai puțin de 3 ani. În prezent, avem o vizibilitate și un control mult mai bune pentru toate procesele logistice interne, ceea ce ne permite să continuăm cu încredere planul de extindere al companiei”, 

a declarat Roxana Maftei, fondatoarea companiei, potrivit observtot.ro.

Potrivit unui raport Gartner, în mai puțin de cinci ani, circa jumătate dintre companii va adopta o formă de roboți pentur intralogistică. Însă, pentru a obține beneficii maxime, companiile au nevoie de o capacitate de orchestrare a proceselor prin care să poată obține o integrare cât mai strânsă cu sistemele deja existente.

Citește și: Roboți în spitale, supraveghere și securitate! Politehnica București împreună cu Lightning-Net vor contrui noi tehnologii

Echipamentele de acest fel includ:

  • Brațe robotice
  • Roboți colaborativi (co-boți)
  • Roboți autonomi pentru tranportarea produselor la operatori (Goods To Person sau GTP).
  • Brațe automate mobile
  • Echipamente transportoare autonome
  • Echipamente de sortare

Echipamentele robotizarte pot prelua sarcinile repetitive, astfel că angajații umani se pot concentra pe sarcinile mai complexe.

„De exemplu, într-un depozit neautomatizat, atunci când angajații au de mers la raft pentru a ridica produsele necesare unor comenzi, deplasarea poate reprezenta 50% din timpul total de lucru.

De aceea, implementarea unui sistem robotizat de transportare a produselor la operator (Goods to Person) este demonstrat prin rezultate concrete, precum cele obținute de Farmacia Tei, că poate crește productivitatea gestionării comenzilor cu peste 250%.

Nu considerăm că sistemele robotizate afectează locurile de muncă. întrucât roboții pentru intralogistică vin să extindă capacitățile și să pună în valoare operatorii umani și nu să îi înlocuiască”, declară Daniel Aizic, Managing Partner IDTotal, companie specializată în implementarea de sisteme automatizate pentru intralogistică.