- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

MApN vrea să angajeze cât mai multe femei în armată. Ce salarii primesc soldații

14 Nov, 23:48 • Stefan Simion
Mai multe femei în armată - asta este dorința Ministerului Apărării, însă salariile oferite sunt departe de a fi atractive. Meritul femeilor este recunoscut la nivel mondial în cadrul structurilor militarizate.
MApN vrea să angajeze cât mai multe femei în armată. Ce salarii primesc soldații

Chiar dacă nivelul de salarizare al cadrelor militare nu este cel mai atractiv, ministerul recunoaște meritele femeilor din sistemele militarizate.

MApN vrea să angajeze mai multe femei în armată

Cifrele ONU arată că atunci când femeile se implică în negocierile de pace, acel acord de pace are 35% şanse să dureze peste 15 ani. Şi atunci, nu e vorba că sunt femeile mai bune sau sunt mai puţin bune, sunt anumite dimensiuni pe care femeile sunt construite să le înţeleagă mai bine.

Şi nu ar trebui să conteze dacă eşti femeie sau bărbat, dar nici aceste bariere artificiale impuse femeilor nu sunt corecte. Trebuie să avem şanse egale”, a declarat Ana Cătăuţă, deputat PSD, potrivit Newsweek

În ciuda rolurilor extrem de importante pe care le au în gestionarea conflictelor, soldații români sunt recompensați cu un salariu infim.

armată

Citeste si Cât de puternică e armata României față de cele ale Ungariei și Bulgariei! Poziția pe care o ocupă în topul puterilor mondiale

Ce salarii primesc cadrele militare în 2023

În funcție de grad, soldații primesc următoarele salarii:

  • Maior – 5.019 lei (se adaugă sporuri)
  • Căpitan – 4.324 lei (se adaugă sporuri)
  • Locotenent gradație 4 – 3.445 lei
  • Sublocotenent – 2.958 lei
  • Plutonier gradație 4 – 3.107 lei (se adugă sporuri)
  • Sergent major – 2.933 lei (se adaugă sporuri)
  • Sergent gradația 4 – 2.618 lei
  • Caporal gradație 4 – 2.437 lei (se adaugă sporuri)
  • Soldat – 2.236 lei

Citeste si România și-ar putea trimite Armata în războiul din Israel? Pentagonul are gata 2000 de soldați americani pentru Orientul Mijlociu

Femeile din UE câștigă mai puțin decât bărbații

Femeile din UE câştigă în medie cu 13% mai puţin decât bărbaţii la aceeaşi muncă, în pofida egalităţii salariale care face parte din legislaţia blocului comunitar, a anunţat marţi Comisia Europeană, transmite Reuters.

Salarizare egală pentru aceeaşi muncă sau muncă de valoare egală este unul din principiile fondatoare ale UE, formulat în Tratatul de la Roma din 1957. Încă stagnează progresele în eliminarea diferenţei de remunerare între femei şi bărbaţi în acest an şi au încetinit de-a lungul anilor„, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

În vederea remedierii acestei probleme, Comisia Europeană a emis Directiva privind transparenţa salarială, care a intrat în vigoare în iunie.

Directiva stabileşte cadrul aplicării ideii „muncă de valoare egală” şi criterii de comparare, care includ competenţe, efort, responsabilitate şi condiţiile de lucru.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult