- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Femeile pot intra la pensie deja la 65 ani. Decizia Curții Constituționale a României

16 Mar, 13:50 • Lupu Alexandra
Informația pe care orice român trebuie să o știe. Conform Deciziei Curții Constituționale a României cu nr. 387/2018, femeile care doresc se pot pensiona deja la 65 ani. Vârsta va continua să crească etapizat, până în 2035, conform PNRR.
Femeile pot intra la pensie deja la 65 ani. Decizia Curții Constituționale a României

Creșterea vârstei de pensionare în rândul femeilor a fost un subiect destul de dezbătut în ultima perioadă. Cu toate acestea, primele informații arată că femeile se puteau pensiona deja la 65 ani, dacă doreau acest lucru, conform Deciziei Curții Constituționale a României cu nr. 387/2018, așa cum anunță bugetul.ro.

Femeile pot trece deja la pensie la 65 ani

Conform Deciziei Curții Constituționale a României cu nr. 387/2018, femeile care vor se pot pensiona deja la 65 ani. Informația vine la fix, având în vedere că mărirea vârstei de pensionare în rândul persoanelor de sex feminin este un subiect care a stârnit foarte multe reacții în domeniul public.

În ciuda acestui fapt, vârsta de pensionare a femeilor tot urmează să crească, în mod etapizat, la 63 până în 2030. Totodată, până în 2035, potrivit celor asumate de PNRR, persoanele de sex feminin își vor putea încheia activitatea profesională odată cu cele de sex masculin, mai exact, la 65 ani. Faptul că decizia CCR prevedea deja acest lucru, în cazul femeilor care doreau, ne arată că situația nu este chiar una nemaiîntâlnită pentru România.

Citește și: Creşterea vârstei de pensionare la femei. Anunţ de ultimă oră al ministrului Marius Budăi: „Ar fi ca şi cum i-am interzice femeii dreptul la pensie”

„Admite excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 56 alin. (1) lit. c) teza întâi din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, excepție ridicată de Luminița-Cătălina Ciobotaru în Dosarul nr. 42.072/3/2015 al Tribunalului București – Secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale și constată că acestea sunt constituționale în măsura în care sintagma „condiții de vârstă standard“ nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiții identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani”, se arată în hotărârea CCR nr. 387/2018.

În decizia din CCR din 2018 era deja prevăzut că femeile pot trece la pensie la 65 ani, dacă doresc acest lucru
În decizia din CCR din 2018 era deja prevăzut că femeile pot trece la pensie la 65 ani, dacă doresc acest lucru

Conform PNRR, reforma în sistemul de pensii trebuie să aibă la bază o nouă formulă de calcul pentru pensiile noi și cele care se află în curs de plată. Parametrii vor fi aleși cu atenție, astfel încât să fie respectat obiectivul urmărit. De asemenea, se va introduce o nouă regulă de indexare a ajutorului bănesc, în funcție de nivelul cheltuielilor. Reprezentanții trebuie să reducă în mod semnificativ posibilitatea de pensionare anticipată, iar la fel de bine, se va implementa un stimulent pentru amânarea încheierii activității profesionale. Pensiile speciale vor fi revizuite, iar în cele din urmă, principiul contributivității va fi consolidat pentru toate reformele.

Vezi și: Talonul de „pensie nesimțită” a devenit viral. Cât ajunge să câștige un pensionar MAI