- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierii din România au dezvăluit adaosurile uriașe ale hypermarketurilor la produsele lactate

25 May, 20:34 • Stefan Simion
Fermierii din România susțin că au ajuns la capătul răbdării, după cadrele didactice, cadrele medicale și angajații din penitenciare. Astfel, micii întreprinzători susțin că nu mai sunt de acord să-și vândă marfa pe nimic marilor magazine străine. 
Fermierii din România au dezvăluit adaosurile uriașe ale hypermarketurilor la produsele lactate

Fermierii din România solicită intervenția statului, pentru ca litrul de lapte să plece de pe poarta micilor întreprinzători pentru minimum 2 lei. Crescătorii de animale susțin că ieftinirea forțată a produselor lactate se răsfrânge direct asupra lor.

Astfel, producătorii au transmis la Ministerul Agriculturii, condus de către Petre Daea, solicitarea de a stabili un preț minim pentru achiziția litrului de lapte.

Dacă statul nu va interveni de urgență, din ce în ce mai mulți fermieri vor fi nevoiți să pună lacătele pe ferme.

„Noi am transmis către Ministerul Agriculturii niște propuneri. Una dintre ele a fost următoarea: ca să evităm un dezastru în sectorul zootehnic, în special în sectorul creșterii vacii de lapte, să se asigure un preț minim la poarta fermei.

Adică statul să intervină și să zică: domnule, uite facem un calcul și prețul minim pentru producția laptelui este 2 lei, să zicem, iar noi trebuie să facem în așa fel încât să asigurăm fermierului 2 lei pe litru. Și de acolo să plece mai departe”, a declarat pentru TVR 1 fermierul Mircea Dumitru.

„Retailerul să țină cont de faptul că este un produs românesc, lapte românesc, produs românesc să mâncăm românește!”

Marile magazine cu capital străin scumpesc exagerat produsele lactate, a avertizat fermierul.

„Procesatorul depune efortul pe care-l depune, are și el niște cheltuieli, niște costuri. Dar ce face retailerul, de ce pune asemenea adaosuri? De ce este lăsat să facă acest lucru?

Procesatorul are calculul foarte clar făcut litrul de lapte, cât îl costă să-l proceseze, depinde ce produse se face. Și retailerul să țină cont de faptul că este un produs românesc, lapte românesc, produs românesc să mâncăm românește. Și ca atare, să existe un loc în raft unde să se știe clar că avem lapte românesc și atâta costă. Să nu depășească un anumit preț.

Dar cineva să stea și să calculeze toate chestiile acestea. Pentru că eu stând de vorbă de-a lungul timpului cu mai mulți factori implicați în sectorul acesta, în deciziile care se iau în sectorul acesta, marea majoritate 99% dintre ei vorbesc foarte repede, vorbesc bine, dar nu fac nimic. Aici e partea proastă, pentru că noi nu putem să mergem pe vorbe”, a mai subliniat Mircea Dumitru pentru emisiunea Agrostrategia, de la TVR.

Marile hypermarketuri, deconspirate. Adaosuri prohibitive pentru laptele românesc

Adaosurile comerciale exagerate și lipsa de implicare a statului poate pune în genunchi industria românească a laptelui.

„În momentul în care mergem pe vorbe, s-a terminat tot. Pentru că vaca trebuie să mănânce în fiecare zi. Eu nu pot să îi promit vacii că îi dau mâine să mănânce, nu pot.  Eu trebuie să-i dau astăzi. Și atunci tot așa trebuie să facă și decidenții noștri. Să zică uitați acestea sunt măsurile pe care le luăm astăzi. Luăm măsuri clare, punctuale și aici amintim: asigurat la poarta fermei preț minim pentru litrul de lapte și căutat să se evite adaosurile aiurea.

Explică procesatorul cât l-a costat litrul și vine retailerul cu prețul și adaosul său. Dar  să oprim cât se poate să nu mai venim cu 500% adaos pentru că asta e deja bătaie de joc. Și în felul acesta se poate stopa declinul. În caz contrar piața laptelui se va duce de râpă în România și foarte mulți fermieri vor fi obligați să închidă porțile pentru că nu o să mai poate susține creșterea animalelor”, a mai transmis reprezentantul Asociației de Crescători de Vaci, citat de AgroIntel.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult