- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierii încasează 3.000 de euro dintr-un foc! Fiecare hectar plantat cu usturoi asigură un profit instant

05 Apr, 18:36 • Lupu Alexandra
Fermierii beneficiază de un ajutor imens de la stat. Concret, pentru fiecare hectar plantat cu usturoi, Ministerul Agriculturii oferă 3.000 euro.
Fermierii încasează 3.000 de euro dintr-un foc! Fiecare hectar plantat cu usturoi asigură un profit instant

Cu scopul de a susține producția internă, Ministerul Agriculturii oferă suma uriașă de 3.000 de euro pentru fiecare hectar plantat cu usturoi, relatează observatornews.ro. Fermierii se bucură de profit aproape instant.

Ajutor imens pentru cultura de usturoi

Ministerul Agriculturii adoptă mai multe măsuri pentru a sprijini agricultorii și producția internă. Tocmai din acest motiv, pentru fiecare hectar plantat cu usturoi, fermierii primesc suma uriașă de 3.000 euro.

Aristel Nunescu este unul dintre producătorii care beneficiază de acest ajutor. Bărbatul spune că a plantat două hectare, dar mai mult decât atât, precizează că cererea nu lipsește: fermierii nu rămân cu alimentele nevândute.

Citește și: Fermierii pot primi între 70.000 și 200.000 de euro. Cum se pot obține banii de la AFIR

„Piaţa cere mult usturoi. Noi, românii, nu avem atât cât se poate produce şi să consume în România. Nu rămâi cu usturoiul nevândut”, afirmă producătorul.

Nunescu a precizat că subvenția acordată de Ministerul Agriculturii este cea care l-a determinat să planteze acest aliment. Producătorul spune că ajutorul este menit să încurajeze și mai mulți agricultori.

„Primul an în care m-a stimulat de am făcut pasul a fost cel în care s-a acordat subvenţia. Mi-am dat seama că usturoiul este o cultură care se susţine singură.

Subvenţia este bine venită pentru că încurajează foarte mulţi, să fie ca şi cantitate la nivel naţional”, spune producătorul.

Așa cum arată ultimele informații, fermierii au o concurență serioasă atunci când vine vorba despre cultura acestui aliment. Nunescu spune că în România nu există tehnologia din alte țări, precum Spania sau China, acolo unde depozitarea lui se face prin intermediul mai multor tehnici moderne, care reușesc să-și spună cuvântul.

„Usturoi românesc, deja, noi nu avem capacitatea de a-l păstra, să avem tehnologii pentru a-l depozita şi a-l păstra cum îl păstrează cei din China, din Spania.

Tehnologia şi tehnica îşi spun cuvântul”, afirmă bărbatul.

Usturoi
Usturoi

Usturoiul din Oltenia ajunge direct la una dintre cele mai mari fabrici de mezeluri din zonă. Reprezentantul instituției declară că usturoiul românesc este integrat în rețete, tocmai pentru că el este mai calitativ decât produs în China sau în Spania. Adrian Iordache precizează că aroma este „cu totul altfel”.

„Noi am hotărât să introducem usturoiul românesc în reţeta noastră pentru că ştim că usturoiul românesc este mai de calitate, faţă de usturoiul care se produce în China, Spania. Are o altfel de iuţeală, o altfel de aromă, este cu totul altfel”, spune Iordache.

La ora actuală, kilogramul de usturoi românesc pleacă de la 6 lei, dacă este cumpărat de la un producător. Pe de altă parte, pe tarabele comercianților, valoarea acestuia ajunge să aibă un preț dublu, tocmai de aceea, clienții îl preferă pe cel din import. La nivel european, România ocupă locul 2 la recolta acestui aliment, cu peste 30.000 de tone în 2021. Cu toate acestea, producția din Spania este de zece ori mai mare, iar clasamentul este acaparat de Italia.

Vezi și: Marcel Boloș, noi anunțuri despre ajutoarele fermierilor. Oficial, se cere taxarea cerealelor din Ucraina