- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierii explică de ce se confruntă România cu criza cepei. „Acum, ceapa care e nouă pe piaţă, e produsă în sere şi costurile sunt mai mari”

10 Mar, 15:11 • Bumbeneci Diana
În anumite zone din România continuă să fie raportată o criză dură de ceapă. Fermierii explică de ce ne confruntăm cu acest fenomen.
Fermierii explică de ce se confruntă România cu criza cepei. „Acum, ceapa care e nouă pe piaţă, e produsă în sere şi costurile sunt mai mari”

România nu poate ține mai mult producţia de ceapă pentru iarnă, în lipsa depozitelor, motiv pentru care țara noastră este nevoită să importe în extrasezon. De aici se ajunge la prețuri mai mari la raft, explică specialiștii. Mai mult, războiul dintre ruși și ucraineni este un alt factor major, în condițiile în care Ucraina este un important producător de legume, contribuie la creşterile de preţ, anunță ZF.

Criza de ceapă în România, explicată de fermieri

La ora actuală, un kilogram de ceapă se vinde între 8 şi 9,5 lei în marile reţele de retail, conform datelor de pe site-ul Monitorul Preţurilor, al Consiliului Concurenţei.

„Un factor important pentru lipsa cepei e Ucraina, pentru că ucrainenii produceau legume într-un bazin precum Matca şi a fost acaparat de Rusia, iar România importa din Ucraina în judeţele aflate aproape de graniţă. Apoi, s-au făcut multe exporturi de ceapă către Ucraina din Austria, Germania şi Polonia şi chiar din România în sezon. În plus, în România nu avem multă ceapă şi nici depozite să o păstrăm pentri iarnă, aşa că vindem cu preţ când recoltăm şi după aceea importăm iarna”, spune Mircea Marius Filimon, proprietarul companiei Marivla Vegetable, producător de legume din Matca, cu afaceri de peste 17 milioane de lei în 2021.

Vezi zi: Cu ce preț vor cumpăra românii ceapa. Petre Daea: „Le-am spus producătorilor că nu e în regulă”

„Nu este ceapă românească pe piaţă şi de aceea a crescut preţul. Încă n-a ieşit ceapă noastră, suntem la început de sezon. Ştim că acoperim consumul României în sezon ceapă, dar în extrasezon nu. Pe măsură ce apare ceapă în România, o să scadă preţurile. Acum, ceapa care e nouă pe piaţă, e produsă în sere şi costurile sunt mai mari. Nu trebuie să ne facem griji, că preţul vă scădea odată ce va veni mai multă marfă în piaţă”, spune Teodor Birţ, preşedinte al Asociaţei Administratorilor de Pieţe din România.

Conform ultimelor bilanțuri publicate de specialiști, țara noastră a cultivat o  suprafaţă de 29.250 de hectare cu ceapă şi a produs 357.000 de tone, în scădere cu aproape 5 procente comparativ cu datele din 2022. După producţie, România se află între primii zece jucători din UE. În acest context, Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro, explica anterior că cea mai mare parte din producţia de ceapă este realizată în gospodăriile populaţiei şi nu ajunge în circuitul economic.

În acest sens, chiar dacă România este între primii zece cultivatori de ceapă din UE şi, teoretic, îşi acoperă 90% din consum din producţie – consumul anual de ceapă uscată este de 20,7 kilograme/cap de locuitor, „practic în marile supermarketuri în extrasezon ceapa vine din Polonia, Olanda sau Germania. În 2021, importurile de ceapă, haşmă, usturoi şi praz ale României au fost de 40 de milioane de euro”, potrivit datelor de la INS.

Vezi și: Moment istoric. Ceapa a atins cel mai ridicat preț din lume! A fost anunțat deja locul în care ceapa e mai scumpă decât carnea de vită

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult