- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierii sunt dărâmați! Peste 20.000 de porci au fost sacrificați din cauza epidemiei de pestă porcină

26 Jan, 14:45 • Cornel Ghimeșan
Ferma găzduia aproximativ 20.000 de porci, dintre care 6 au decedat, conform informațiilor comunicate de către Direcția Sanitar Veterinară Vrancea. În urma constatării acestei situații, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a emis o decizie de eliminare a tuturor porcilor din exploatație.
Fermierii sunt dărâmați! Peste 20.000 de porci au fost sacrificați din cauza epidemiei de pestă porcină

Pe data de 23 ianuarie, a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane într-o exploataţie comercială situată în localitatea Goleşti, județul Vrancea. Această exploatație găzduia aproximativ 20.000 de porci, dintre care 6 au murit în urma infecției, conform unui comunicat emis de Direcţia Sanitar Veterinară Vrancea. Ca măsură de prevenire a răspândirii bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus eliminarea întregii populații de animale din această exploatație.

Citește și: Marcel Ciolacu și ministrul Agriculturii, în vizită la o fermă din Baia Mare. „Am învățat foarte multe cu toții, fiindcă erau și lucrurui pe care le scăpasem”

Este important de menționat că pesta porcină africană nu afectează oamenii, nefiind asociat unui risc de îmbolnăvire pentru aceștia. Cu toate acestea, în conformitate cu prevederile legale, autoritățile sunt obligate să procedeze la sacrificarea porcilor din exploatațiile unde se confirmă prezența virusului pestei porcine.

Exploatația comercială din localitatea Goleşti a fost plasată sub supraveghere oficială, iar în jurul focarului au fost delimitate zone de protecție și supraveghere, cu raze de 3 km, respectiv 7 km. S-au impus măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor și mijloacelor de transport în aceste zone, iar exploatația a fost supusă unui proces de dezinfecție.

Proprietarii animalelor afectate de pesta porcină africană vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018. În prezent, ancheta epidemiologică este în desfășurare pentru a identifica și gestiona corespunzător originile și evoluția bolii în zonă.

Citește și: Proprietarii Dedeman au dat lovitura! Au achiziționat o suprafață mare de teren în Pipera, de la fiica lui Fathi Taher. Ar putea construi sute de apartamente și magazine

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult