- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fidelis înregistrează cel mai mare ordin de subscriere! Un donator de sânge a investit 50 milioane de lei, sumă pe care trebuie să o recupereze de la stat

13 Apr, 10:49 • Lupu Alexandra
Ministerul Finanțelor a dat startul programului Fidelis. Primele informații arată că un donator de sânge a împrumutat statul român cu 50 milioane de lei.
Fidelis înregistrează cel mai mare ordin de subscriere! Un donator de sânge a investit 50 milioane de lei, sumă pe care trebuie să o recupereze de la stat

Ministerul Finanțelor a derulat prima ediție a Programului de titluri de stat Fidelis din 2023. Așa cum arată informațiile relatate de digi24.ro, un donator de sânge a făcut o investiție colosală de 50 milioane de lei, pe care trebuie să o recupereze de la stat, dar mai ales, a obținut o dobândă mai mare.

Fidelis înregistrează cea mai mare investiție în 2023

Fidelis s-a desfășurat în acest an în perioada 27 martie – 10 aprilie. Așa cum arată primele informații, donatorii de sânge au o dobândă mai mare în ceea ce privește titlurile de stat emise în lei, mai exact, de 7.7%. Aceasta a fost cea mai mare ofertă prezentată în ediția din 2023. Un alt beneficiu oferit donatorilor se referă la scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere, la 500, de la 5.000 lei.

Așadar, persoanele care au făcut dovada donării de sânge începând cu 30 septembrie 2022 au beneficiat de condiții avantajoase. Sursa citată a relatat că cel mai mare ordin de subscriere înregistrat în programul Fidelis din 2023 aparține unui donator de sânge, care a cumpărat cu 50 milioane de lei 500.000 de titluri de stat, la o dobândă de 7.7% pe 1 an. Astfel, individul trebuie să primească înapoi investiția făcută, la care se adaugă echivalentul dobânzii aplicate, referindu-ne la suma de 3.850.000 lei. Câștigurile obținute prin titlurile de stat nu sunt impozabile.

Vezi și: Titluri de stat FIDELIS 2023 cu dobânzi avantajoase pentru donatorii de sânge

Ultimele informații arată că Fidelis din 2023 a conținut și tranșele uzuale, mai exact, titluri de stat în lei, cu scadențe între 1 și 3 ani. Dobânzile anuale au fost între 6.70% și 7,35%. Totodată, ediția din acest an a avut în conținut și titluri de stat în euro, cu scadențe între 1 și 5 ani, dar și dobânzi anuale de 3.70 – 5.80%.

Fidelis 2023 / Sursă foto: Ministerul Finanțelor
Fidelis 2023 / Sursă foto: Ministerul Finanțelor

Cea mai mare subscriere făcută în rândul tranșelor uzuale a fost de 20 milioane de lei, pe un an. Valoarea nominală a unui titlu de stat în programul Fidelis, elaborat de Ministerul Finanțelor, este de 100 lei (pentru emisiunea în lei) și 100 euro (pentru emisiunea în euro). Totodată, pragul minim de înscriere este de 5.000 lei, respectiv, 1.000 euro.

În comparație cu fosta ediție Fidelis, programul din acest an a înregistrat subscrieri duble. În ceea ce privește dobânzile în lei, ele sunt comparabile, dar cu toate acestea, cele în euro au avut o dimensiune mai mare în comparație cu cele prezentate în 2022. Se pare că ediția din 2023 a obținut cea mai mare valoare din cele 11 emisiuni susținute de Ministerul Finanțelor.

Citește și: Ministerul Finanțelor a emis titluri de stat eurobond. Vezi cum poți cumpăra în dolari și euro