- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Firmele nu mai vor să lucreze cu români. Numărul companiilor care apelează la muncitori străini s-a dublat

19 Oct, 08:55 • Cornel Ghimeșan
în 2022 numărul firmelor care angajeză muncitori străini s-a dublat, de la 5.000 la 11.000.Guvernul admite că există un deficit al forței de muncă.
Firmele nu mai vor să lucreze cu români. Numărul companiilor care apelează la muncitori străini s-a dublat

Potrivit datelor oficiale, numărul de muncitor care vor avea acces pe piața de muncă în anul 2023 este similar cu cel de anul acesta, respectiva aproximativ 100.000 de persoane. Totuși problema este că numărul firmelor care caută să angajeze străini s-a dublat în ultimul an, ajungând de la 5.000 la 11.000.

Alte articole: 20 de milioane de euro alocați de Guvernul din Italia pentru un nou bonus. Pentru ce este și cine îl poate solicita

Guvernul admite că există un deficit de forță de muncă înregistrat în România, În perioada ianuarie-iulie 2022, structurile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă au eliberat adeverințe pentru 189.338 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, când 5.359 firme au solicitat eliberarea de adeverinţe pentru 67.835 de locuri de muncă vacante pentru care nu a existat forță de muncă disponibilă

De asemenea, conform datelor emise de Inspecția Muncii și numărul cntractelor de muncă active înregistrate de angajatorii români pentru cetățeni străini a ajuns la 78,402, comparativ cu anul trecut când erau înregistrate doar aproximativ 36.265.

În ce domenii lucrează cetățenii străini

Firmele nu mai vor să lucreze cu români. Numărul companiilor care apelează la muncitori străini s-a dublat
Firmele nu mai vor să lucreze cu români. Numărul companiilor care apelează la muncitori străini s-a dublat

Principalele domenii de activitate pentru care s-au eliberat adeverințe pentru cetățeni străini sunt: lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, restaurante, activități de protecție și gardă, activități de contractare, pe baze temporare,a personalului, transporturi rutiere de mărfuri,  lucrări de construcții a altor proiecte inginerești, comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun.

Luând în calcul toate aceste date, Guvernul a pregătit un act normativ prin care propune stabilirea pentru anul 2023 a unui contingent de 100.000 de lucrători străini nou – admişi pe piaţa forţei de muncă din România. Străinii care ar putea fi încadraţi în muncă sau detaşați în România, în anul 2023, la un singur angajator, în baza avizelor de angajare/detașare, ar reprezenta aproximativ 1,27% din numărul persoanelor ocupate în al doilea trimestru al anului 2022. În situația în care numărul cererilor pentru eliberarea de avize de muncă/detașare este mai mare decăt contingentul de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, contingentul poate fi suplimentat prin hotărâre a Guvernului, în baza unui memoriu justificativ, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

În timp ce mulți străini caută de lucru de lucru la noi în țară, românii se orientează spre străinătate. Salariile mai mari, programul de lucru mai flexibil și un nivel de trai la modul general mai ridicat sunt doar câteva dintre motivele care stau la baza deciziei de a părăsi țara.

Citește și: Investitorii străini sunt moderat optimiști cu privire la mediul economic din România. Sunt precauți, însă, când vine vorba de investițiile în țara noastră

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult