- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Investitorii străini sunt moderat optimiști cu privire la mediul economic din România. Sunt precauți, însă, când vine vorba de investițiile în țara noastră

18 Oct, 21:31 • Gabriela Andreescu
Consiliul Investitorilor Străini a publicat rezultatele celei mai recente ediţii a Business Sentiment Index desfăşurat în luna septembrie 2022. Deși acest chestionar evaluează percepția la nivel de CEO despre mediul de afaceri într-un mod non-științific, Business Sentiment Index este un indicator folosit inclusiv în rapoartele instituțiilor internaționale, precum FMI și Comisia Europeană.
Investitorii străini sunt moderat optimiști cu privire la mediul economic din România. Sunt precauți, însă, când vine vorba de investițiile în țara noastră

Conform documentului publicat de către Consiliul Investitorilor Străini, percepţia investitorilor asupra mediului economic din România este una moderat optimistă, în ciuda provocărilor actuale, precum inflaţia, criza din piaţa energiei şi preţul utilităţilor, contextul geopolitic, blocajele din lanţul de aprovizionare, forţa de muncă disponibilă şi adecvată.

Pe de altă parte, oamenii de afaceri sunt reținuți când vine vorba de investițiile noi.

„Mediul de afaceri are o abordare mai precaută în ceea ce priveşte investiţiile noi comparativ cu ediţia de anul trecut când BSI a înregistrat un nivel maxim al apetitului investiţional (din 2014), rezultate care au fost surprinse în raportul BNR publicat la finalul lunii septembrie şi care evidenţiază nivelul de 8,9 miliarde euro investiţii străine directe în 2021, a doua cea mai mare valoare a acestui indicator după cea din 2008”, se menţionează într-un comunicat al Consiliului Investitorilor Străni, citat de Agerpres.

Analiza semnalează că planurile de investiţii ale companiilor memebre ale organizației au fost afectate de crizele actuale, însă o parte importantă dintre respondenţi au declarat că plănuiesc să continue să investească (36,9%) şi au planuri să extindă forţa de muncă (35,1%) în următoarele 12 luni.

Cu toate acestea, numărul celor care se vor abţine de la noi investiţii (35,1%) a crescut considerabil comparativ cu ediţia din martie a aceluiaşi index (10%).

Documentul a analizat percepţia legată de aşteptările de creştere a afacerilor, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea de export. Din acest punct de vedere, 54% dintre respondenţi prevăd o evoluţie pozitivă pentru anul următor şi 61,4% preconizează creşterea veniturilor.

Raportul evaluează și punctele slabe din perspectivă investițională

România continuă să obțină un scor slab la infrastructură (58%), birocrație (72%) și transparență și consecvență în aplicarea politicilor (76%), rămânând în această privință necompetitivă în perspectiva investitorilor.

Mediul legislativ este considerat de majoritatea respondenților a fi mai puțin previzibil (64,9%).

Investitorii străini sunt moderat optimiști cu privire la mediul economic din România
Investitorii străini sunt moderat optimiști cu privire la mediul economic din România

De asemenea, atractivitatea pieței din România rămâne scăzută în percepția investitorilor, cu un scor mai mic decât edițiile precedente (29,9 % față de 47,5 % în martie 2022).

Conform concluziilor din raport, pentru a spori încrederea investitorilor sunt necesare măsuri din partea autorităților ce vizează:

  • stabilitatea, predictibilitatea, transparența și claritatea cadrului legislativ
  • timpul extins pentru implementarea noilor măsuri sau instrumente de către companii
  • soluții viabile și sustenabile pentru criza energiei care să susțină toți actorii și să reducă presiunea costurilor
  • stabilitatea mediului fiscal
  • reducerea birocrației și stimularea digitalizării

Având în vedere complexitatea provocărilor contextului macroeconomic, România trebuie să implementeze direcțiile esențiale pentru dezvoltarea economică și socială pe termen lung, măsuri ce au fost conturate de mediul de afaceri împreună cu autorități sub umbrela proiectului ”Va Urma”.

Citește și: A fost grădinar și taximetrist, dar a ajuns milionar în Anglia. „Am întâlnit și români care au făcut mulți bani acolo”

Consiliul Investitorilor Străini asigură că ”rămâne un partener pentru autoritățile din România pentru a contura o strategie durabilă, astfel încât să identificăm împreună cele mai eficiente măsuri de redresare economică și stimulare a investițiilor”.

Consiliul Investitorilor Străini, înfiinţat în 1997, este asociaţia celor mai importanţi investitori străini din România. Asociaţia numără 120 societăţi comerciale ale căror investiţii cumulate în România reprezintă aproximativ două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate din 1990 până în prezent.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult