- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fiul lui Victor Pițurcă, vizat de DNA. Alexandru Pițurcă a fost reținut în arest, fiind implicat în dosarul de achiziții ilegale din timpul pandemiei

31 Jan, 16:52 • Stefan Simion
După ce Victor Pițurcă a ajuns la DNA, fiul său are aceeași soartă. Pițurcă junior a fost reținut pentru 24 de ore.
Fiul lui Victor Pițurcă, vizat de DNA. Alexandru Pițurcă a fost reținut în arest, fiind implicat în dosarul de achiziții ilegale din timpul pandemiei

Alexandru Pițurcă a fost reținut pentru 24 de ore, anunță Agerpres. Fiul lui Victor Pițurcă este implicat în dosarul privind achiziţii ilegale în timpul pandemiei de COVID, au declarat surse judiciare.

S-a emis ordonanță de reținere pentru Alexandru Pițurcă

Alexandru Piţurcă a fost audiat mai multe ore la sediul DNA, după care procurorii au decis să emită pe numele lui o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. Alături de acesta se află și tatăl său, Victor Piţurcă şi directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu, sunt cercetaţi în libertate sub control judiciar, după ce au stat 24 de ore în arestul Poliţiei Capitalei.

În prezent, conform datelor din dosar, Victor Piţurcă şi Gabriel Ţuţu sunt acuzaţi de DNA de „săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, respectiv abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, într-un dosar legat de achiziţii de măşti de protecţie pentru Ministerul Apărării Naţionale în timpul pandemiei de COVID-19.”

Conform DNA, în timpul pandemiei, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o avea în subordine. Este vorba despre două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.

„Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)”, arată anchetatorii.

Ai mai putea citi: Ultimă oră! Pițurcă, audiat de procurorii militari și DNA. Fostul selecționer este vizat într-un dosar privind achiziția de măști pentru MApN

Tot în perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, alături de multe alte situații ilegale, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale „a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.”

„În schimbul acestor ‘servicii’, suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, menţionează procurorii anticorupţie.

Culmea, Gabriel Ţuţu este prezentat pe site-ul Romarm ca un manager „extrem de motivat şi proactiv, cu o experienţă solidă în domeniul sistemelor de securitate şi siguranţă a informaţiei”.

„Nivelul ridicat de integritate şi sprijinul oferit echipei definesc un comportament de leader cu rezultate dovedite în poziţia de manager. 10 ani de experienţă în Serviciul Român de Informaţii şi 5 ani de securitate comercială, timp în care au fost menţinute colaborări prolifice cu mai multe agenţii guvernamentale, diplomatice şi de informaţii”, mai este caracterizarea lui Gabriel Ţuţu.

Citește și: Alertă OMS! Omenirea trebuie să își facă rapid stocurile de pastile

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult