- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

FMI, o nouă vizită în România. De unde scoate Guvernul bani pentru majorarea pensiilor?

22 Jan, 15:09 • Fundeanu Madalina
FMI vine în România să vadă de unde are Guvernul bani pentru majorarea pensiilor. Vizita va începe în data de 29 ianuarie.
FMI, o nouă vizită în România. De unde scoate Guvernul bani pentru majorarea pensiilor?

O delegație a Fondului Monetar Internațional (FMI) efectuează o nouă vizită în România. Astfel, vizita va începe în data de 29 ianuarie, potrivit unui comunicat al instituției financiare internaționale, conform Antena 3 CNN.

FMI vine în România să vadă de unde are Guvernul bani pentru majorarea pensiilor

FMI are intenția să afle cam de câți bani va face rost Guvernul din acest nou pachet fiscal care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Este vorba despre eliminarea anumitor facilități pentru mai mulți angajați, dar și de creșteri de taxe și de taxe noi impuse firmelor care se ocupă cu petrolul și gazele prin comercializare acestor produse.

De asemenea, este importantă nouă taxă de 2% pe cifra de afaceri a băncilor. Pe de altă parte, ecistă dubii și în ceea ce privește recalculările de pensii care ar trebui să intre în vigoare din septembrie, prin formula din noua Lege a pensiilor.

Te-ar putea interesa și: Mișcare economică de proporții! România, în negocieri pentru a intra pe piața farmaceutică asiatică. Premierul Vietnamului se află la București

FMI
FMI

Fondul Monetar Internațional privește cu scepticism posibilitatea ca Guvernul să dețină bani pentru a da toate acele sume, care ajung la mii de lei în plus, lunar, pentru unii pensionari. Astfel, propunerea FMI este ca aceste sume să se dea eșalonat.

Delegația Fondului Monetar vine în România în contextul în care autoritățile guvernamentale se confruntă, de două săptămâni, cu protestele fermierilor și transportatorilor. Chiar dacă Executivul a aprobat un pachet de măsuri menit să răspundă unora dintre revendicările lor, se pare că nemulțumirile persistă.

„Rămâne de văzut ce va spune FMI despre acest lucru, pentru că, de exemplu, fermierii vor să mai discute încă o dată cu ministrul de Finanțe pentru anumite facilități fiscale: de exemplu, vor să plătească 5% impozit pe venit, și nu 10%, ca toți cei care realizează venit în România.

De asemenea, vor să rămână în vigoare scutirea de contribuții la Sănătate pentru angajații din agricultură și vor să fie scutiți de obligativitatea de a folosi sistemul E-factura pentru facturi până într-un milion de euro.

La București, delegația FMI se va întâlni cu ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, cu premierul Marcel Ciolacu, cu șefa ANAF de asemenea, dar și cu guvernatorul Băncii Naționale. Vom vedea care sunt concluziile după aceste întâlniri”, a relatat Gina Vacariu, realizator Antena 3 CNN.

Vezi și: Mai mulți bani pentru acești pensionari! Februarie vine cu sute de lei în plus de la stat