- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fondul Proprietatea a vândut în câteva ore întregul pachet de 3% deținut la Petrom. Valoarea tranzacției, 764 mil. lei, cu o reducere de 7%

14 Dec, 16:39 • Gabriela Andreescu
Fondul Proprietatea a anunțat marți seară intenția de lichidare a întregului pachet de acțiuni deținut la Petrom, printr-un plasament privat accelerat. Vestea s-a propagat ca un fulger, iar azi dimineață Fondul anunța deja la Bursă că a finalizat procesul de vânzare, demarat aseară.
Fondul Proprietatea a vândut în câteva ore întregul pachet de 3% deținut la Petrom. Valoarea  tranzacției, 764 mil. lei, cu o reducere de 7%

0,43 lei pe acţiune este preţul prin care Fondul Proprietatea a vândut 2,8% din Petrom, într-o tranzacţie de aproximativ 764 mil. lei şi în urma căreia Fondul iese din acţionaritul celei mai mari companii de la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit unui anunţ publicat miercuri dimineaţă la bvb.ro.

Fondul Proprietatea și-a lichidat pachetul de acțiuni la Petrom în timp record

Spre comparaţie, marţi seară – înainte de anunţul de demarare a ofertei de vânzare – acţiunile SNP au închis la 0,46 lei, ceea ce înseamnă că Fondul a vândut la un discount de circa 7% faţă de preţul de tranzacţionare. Astfel de discounturi sunt prezente la pachete de asemenea valoare mai ales în contextul în care oferta a fost una fulger încheiată în doar câteva ore, informează ZF.

Oferta a fost anunţată marţi seară la 18:10, deci după închiderea şedinţei bursiere, iar miercuri, la ora 8:29 Fondul Proprietatea deja anunța lichidarea pachetului:

“1.777.067.726 acţiuni ordinare, reprezentând întreaga participaţie deţinută de Fondul Proprietatea la OMV Petrom S.A., au fost plasate investitorilor ca urmare a finalizării ofertei de plasament privat accelerat demarate în 13 decembrie 2022”.

Practic, Fondul a reușit să-și lichideze acțiunile la compania petrolieră „peste noapte”. Iată anunțul trimis de Franklin Templeton International Services S.A R.L,, administratorul Fondului Proprietatea, la Bursa de Valori București:

“1.777.067.726 actiuni ordinare, reprezentand intreaga participatie detinuta de Fondul Proprietatea la OMV Petrom S.A., au fost plasate investitorilor ca urmare a finalizarii ofertei de plasament privat accelerat demarate in 13 decembrie 2022

Franklin Templeton International Services S.A R.L., in calitate de administrator de fond de investitii alternative si administrator unic (“FTIS”) al Fondul Proprietatea S.A (“Fondul”/“Fondul Proprietatea”), in continuarea anuntului de lansare publicat in data de 13 decembrie 2022, anunta acordul de a vinde un numar de 1.777.067.726 actiuni ordinare, reprezentand intreaga detinere a Fondului Proprietatea la OMV Petrom S.A. („Petrom”), urmare a finalizarii ofertei de plasament privat accelerat („Tranzactia”).

Citește și: Iohannis a promulgat legea! Prețurile la energie au fost plafonate! Vom plăti 1,3 lei/kWh indiferent de nivelul de consum

Pretul de vanzare al actiunilor a fost stabilit la 0,43 RON/actiune. Veniturile brute rezultate din Tranzactie se ridica la 764.139.122,18 RON si vor fi utilizate pentru implementarea Mecanismului de Control al Discount-ului Fondului, astfel cum este prevazut in Declaratia de politica investitionala a Fondului, prin finantarea programului de rascumparare, astfel cum a fost aprobat de actionarii Fondului, si / sau plata potentialelor dividende catre actionarii Fondului, in absenta unor conditii sau circumstante exceptionale de piata si sub rezerva oricaror restrictii impuse de reglementarile legale sau fiscale din Romania si a aprobarii actionarilor.

Petrom nu va incasa nicio suma de bani ca urmare a Tranzactiei.

Sub rezerva decontarii Tranzactiei, Fondul nu va mai detine actiuni la Petrom.

Erste Group Bank AG si SSIF Swiss Capital S.A. au actionat in calitate de Joint Global Coordinators si Joint Bookrunners, iar Banca Comerciala Romana S.A. si Auerbach Grayson and Company LLC au actionat in calitate de Joint Bookrunners in cadrul Tranzactiei”

Cumpărătorii sunt, pentru moment, necunoscuți, dar potrivit Ziarului Financiar, ar putea fi vorba despre fonduri de pensii private obligatorii.

FP deținea aproape 3% din acțiunile Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV, care are 51%. Statul român deține circa 20,7 %,

Grupul OMV Petrom a înregistrat în primele nouă luni ale anului în curs un profit net de 9,156 miliarde lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel raportat în perioada similară a anului trecut, de 1,676 miliarde lei, pe fondul preţurilor ridicate la ţiţei şi gaze naturale, potrivit rezultatelor financiare la nouă luni.

Citește și: Maia Sandu spune că, fără sprijinul României, Moldova nu va mai fi parte a lumii libere : „Nu văd cum ne-am descurca fără sprijinul Bucureștiului”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult