- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fonduri europene între 3 și 10 milioane de euro/proiect. Se întâmplă pe 20 decembrie

05 Dec, 19:33 • Bumbeneci Diana
Din 20 decembrie, noi fonduri europene pentru fermieri: între 3 și 10 milioane de euro/proiect!
Fonduri europene între 3 și 10 milioane de euro/proiect. Se întâmplă pe 20 decembrie

Sunt vești bune pentru românii care caută să acceseze fonduri europene. Începând cu 20 decembrie, va fi lansată o nouă intervenție din fonduri europene din cadrul PS PAC 2023-2027, având o alocare financiară de 210.300.000 euro, anunță Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) printr-un comunicat remis marți redacției AgroTV.

Cine poate beneficia de aceste fonduri europene

Este vorba despre intervenția DR-22 – „Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole”, ce are ca obiectiv consolidarea orientării către piață și sporirea competitivității fermelor agricole, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Programul, finanțat cu fonduri europene, se înscrie, totodată, în eforturile de atenuare a schimbărilor climatice și adaptare la acestea, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, precizează reprezentanții MADR.

În plus, se propune promovarea ocupării forței de muncă, creșterea economică și egalitatea de gen în agricultură, inclusiv prin implicarea femeilor în acest domeniu. Bioeconomia circulară și silvicultura sustenabilă completează setul de obiective pentru dezvoltarea rurală durabilă”, se mai arată în comunicatul citat.

Beneficiari ai intervenției DR-22 pot fi:

– formele asociative cu rol economic: cooperative agricole și societăți cooperative, conform legislației naționale, precum și grupuri și organizații de producători recunoscute de MADR;

– alți operatori economici: IMM-uri conform Legii nr. 346/2004, întreprinderi mari, inclusiv fermieri încadrați în statutul de IMM/ întreprindere mare.

Rata sprijinului public nerambursabil din fonduri europene este de 65% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri, forme asociative și alte întreprinderi. Suma maximă de finanțare variază în funcție de tipul proiectului:

– maximum 3 milioane euro/proiect pentru investiții de modernizare;

– maximum 10 milioane euro/proiect pentru investiții de înființare cu cel puțin investiții de procesare în sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei și nutrețuri combinate;

– maximum 7 milioane euro/proiect pentru celelalte investiții de înființare.

Sesiunea de depunere a proiectelor pentru intervenția DR-22 – „Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole” se va desfășura în intervalul: 20 decembrie 2023, ora 9.00 – 30 aprilie 2024, ora 16.00.

„Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale încurajează tinerii fermieri români să participe activ la aceste sesiuni de depunere a cererilor de finanțare, subliniind importanța investițiilor în modernizarea sectorului agricol, alimentar și promovarea practicilor sustenabile”, se menționează în comunicatul MADR.

Te mai poate interesa și: Alertă alimentară națională! Carne de pui contaminată cu Salmonella. ANSVSA publică lista magazinelor

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult