Se numără printre fructele favorite ale românilor și vor costa, anul acesta mai mult.
Este vorba despre căpșuni, a cărora producție a fost considerabil afectată de vremea nefavorabilă, cu ploi și frig.
Din cauza condițiilor meteo, volumul producției este mai mic decât în anii precedenți, astfel că prețul va fi mai mare, conform principiului cererei și ofertei.
Vremea potrivnică nu a afectat însă gustul căpșunilor, spun fermierii. Fructele sunt la fel de gustoase și parfumate, iar fermierii preferă soiurile autohtone în dauna celor din Turcia, Grecia și Bulgaria.
Primele căpșuni românești sunt deja în piețe. În București, fructele au avut deja un festival propriu, la care producătorii s-au lăudat cu tot ce au mai bun.
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2025/05/Fructele-pentru-care-vom-plati-mai-mult-1-1024x576.jpg)
Citește și Reţeta de peste 100 de ani de ciorbă de varză dulce cu aripioare. Doar bunicile o făceau aşa!
„Toate aceste produse sunt produsele noastre proprii, de la Vrancea. A fost mai frig, au ieşit mult mai târziu, s-au copt mult mai târziu”, a declarat producătorul Adriana Cobzaru, citat de observatornews.
O parte din fructele culese s-au transformat deja în gemuri și dulcețuri delicoase.
Un participant la festival a explicat cât de simplu este să prepari dulceață de căpșuni.
„Foarte, foarte încântaţi (vizitatorii de la festival – n.r.), în special copiii, trăgeau părinţii de mână ca să vină să cumpere dulceaţă de căpşună. Produsul, prima dată, se prăjeşte, se coace cum s-ar spune, durează două-trei minute şi după aceea în 30 de secunde îl avem ca şi produs finit”, a spus Dan Cîrstea.
Kilogramul de căpșuni costă 25 lei, iar cireșele, ajunge de asemenea pe tarabele din piețe, sunt sensibil mai scumpe – circa 45 de lei kilogramul.
Citește și Alimentul care reduce drastic riscul de cancer de colon și scade inflamația în întreg corpul