- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gabriela Firea: „Statisticile sunt îngrijorătoare. Femeile sunt discriminate în continuare în 2023, sunt plătite mai prost decât bărbaţii”

04 Mar, 14:45 • Claudia Simion
Femeile sunt discriminate în continuare în România anului 2023 sunt izolate la locul de muncă și primesc mai puțini bani decât bărbații, spune Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Gabriela Firea: „Statisticile sunt îngrijorătoare. Femeile sunt discriminate în continuare în 2023, sunt plătite mai prost decât bărbaţii”

Potrivit Gabrielei Firea, Institutul European pentru egalitate de şanse a plasat România pe locul 26 din 27 când vine vorba despre discriminarea femeilor. Schimbările trebuie să vină odată cu niște modificări legislative, dar și cu schimbarea percepției despre femeie în societate.

Un prim pas pentru a îndrepta această problemă ar fi schimbarea legislației, a explicat Gabriela Firea în cadrul evenimentul „Manifest pentru drepturile femeilor”.

Citește și Gabriela Firea, audiată în Dosarul „10 August”. Oficialul PSD era primar al Bucureștiului în 2018

„Ce ne-am propus din primul moment în care am ajuns la acest minister nou înfiinţat care are replici europene dar, din păcate, în ţara noastră nu a existat o astfel de formulă, minister care să cuprindă activităţi şi atribuţii legate direct de femeie, de familie, de copil, de adolescenţi, de tineri şi mai ales de egalitate de şanse între femei şi bărbaţi. Nu le putem face pe toate dintr-o dată, dar acest lucru nu trebuie să ne dezarmeze şi să spunem nu mai facem nimic, niciun pas, pentru că nu putem să facem o schimbare radicală. Atunci cred că important este să luăm lucrurile pe rând şi să găsim cea mai bună rezolvare în contextul dat şi să urmărim modele de bune practici din Europa şi din întreaga lume”, a afirmat Firea.

Statisticile privind situația femeii din România sunt îngrijorătoare, a mai spus ministrul Familiei.

„Ce idei am avut în momentul în care împreună cu colegele de la Agenţia Naţională pentru Egalitate între Femei şi Bărbaţi discutam despre acest Manifest pentru drepturile femeilor şi ne-am gândit la perioada cuprinsă între 1 şi 8 martie când trebuie să recunoaştem că atunci există evenimente în ceea ce priveşte atenţia societăţii, ca să nu spun doar a domnilor faţă de femei şi nu vrem să negăm această perioadă şi ne bucurăm că sunt foarte multe flori şi mărţişoare de 1 şi 8 martie, întâlniri în oraş, poate şi cadouri simbolice, dar nu dorim doar atât. Vrem să mulţumim pentru toate florile, mărţişoarele, atenţiile şi cuvintele frumoase care se vor transmite în această perioadă 1 şi 8 martie, dar dorim mai mult decât atât. De ce spun acest lucru? Pentru că, din păcate, statisticile sunt îngrijorătoare în ceea ce priveşte situaţia femeii din România. Femeile în continuare în ţara noastră, în anul 2023, sunt discriminate, sunt izolate la locul de muncă, sunt plătite mai prost decât bărbaţii. Nu sunt doar cuvinte care derivă doar din percepţia mea sau a asociaţiilor şi organizaţiilor de profil, ci sunt statistici ştiinţific realizate care spune foarte clar că România se află, din păcate, pe locul 26 din 27 de ţări, un document elaborat de instituţii prestigioase şi mă refer aici la Institutul European pentru egalitate de şanse. Deci locul 26 din 27 este un loc ruşinos pentru noi toţi şi cred că trebuie să ne dăm împreună mâna, să fim solidari şi să schimbăm”, a completat ministrul PSD.

Citește și Gabriela Firea, plată de jumătate de milion de euro chirie pentru un sediu. Factura este plătită cu banii din bugetul public

Potrivit ministrului Familiei, 6 din 10 români spun că femeia trebuie să stea acasă, să fie casnică și să se ocupe de creșterea copiilor.

„Ce putem să schimbăm? Putem să schimbăm împreună legi, putem să schimbăm împreună percepţii. Apropo de percepţii 6 din 10 români consideră că femeia trebuie să stea acasă, să fie casnică şi să crească copiii. Lucru care este minunat, dar doar dacă este alegerea femeii, nu pentru că este obligată şi se consideră că aşa este bine ca evoluţie a unei femei. Important este ca femeia să fie cea care decide cât lucrează, unde lucrează, care îi sunt drepturile, nu doar responsabilităţile, cât alocă casei, cât alocă activităţii pe care o desfăşoară, bineînţeles fiecare în funcţie de pregătirea pe care o are şi experienţă”, a mai precizat Firea.

„Anul trecut au murit în România mai mult de 40 de femei bătute, în urma bătăilor crunte aplicate de către soţi sau parteneri. Sunt foarte multe, iar semnalul nostru de alarmă sperăm să aibă rezultate. În ultimii 8 ani, 426 de femei au murit în România în urma bătăilor crunte din partea soţilor, partenerilor, membrilor familiei. Aşadar e mult de muncă în acest domeniu şi mă bazez foarte mult pe reprezentantele societăţii civile care au extrem de multă experienţă şi ne pot sprijini cu toată expertiza lor, astfel încât ceea ce generăm ca legislaţie să fie una corectă, să fie una europeană, să fie internaţională, să aibă concepte adecvate lumii în care trăim. Nu putem să gândim ca acum 100 de ani sau acum chiar 50 de ani. Oamenii şi lucrurile evoluează şi trebuie să fim şi noi în pas cu timpurile, altfel riscăm să fim depăşiţi de situaţie şi să nu ne mirăm atunci copiii, adolescenţii, tineri, tinerele îşi iau informaţiile de unde găsesc, de unde le apar în faţă şi poate nu de fiecare dată este acea informaţie corectă, utilă şi relevantă”, a conchis Firea.