- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gata cu cozile infernale! Investiție record în România! Numărul stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice se dublează

11 Jul, 12:58 • Constantin Cristina
Românii vor beneficia de mai multe stații de încărcare pentru mașinile electrice. Investiția se ridică la 40 de milioane de euro.
Gata cu cozile infernale! Investiție record în România! Numărul stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice se dublează

Banca Europeană pentru Investiții (BEI) va pune la dispoziție 40 de milioane de euro destinați către 10.500 de stații de încărcare Eldrive pentru Bulgaria, România și Lituania, a transmis hotnews.ro.

Citește și: Mai mulți români își vor putea permite să cumpere mașini electrice. Prețurile autoturismelor vor fi reduse considerabil în următorii ani

Investiție de zile mari în România! Numărul stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice se dublează. Gata cu cozile infernale

Operatorul de infrastructură pentru autovehicule electrice a anunțat că această investiție vine ca parte a unui proiect de extindere în Europa de Est. Investiția se poate extinde cu aceste stații de încărcare și în Letonia, astfel având obiectivul să niveleze decalajele puternice din infrastructură și să susțină accelerarea adopției vehiculelor electrice în România.

În acest moment, la o singură stație de încărcare se înghesuiau 10 mașini. De asemenea, și finanțarea BEI este parte dintr-un pachet de investiții mai extins în valoare de peste 170 de milioane de euro și servește rețelei Eldrive. Mai mult, acest proiect este destinat să susțină „Green Deal”, la nivel european, prin care se intenționează să se monteze un milion de stații de încărcare publice pentru vehicule electrice până în 2025.

stații de încărcare pentru mașinile electrice
stații de încărcare pentru mașinile electrice

În luna februarie 2023, numărul total al mașinilor electrice înmatriculate în România era de 27.596, iar între timp, potrivit datelor făcute publice în luna iunie de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA), înmatriculările de autoturisme noi sunt în creștere în primele cinci luni ale anului 2023 cu un procent de 26,9% faţă de 2022, iar autoturismele electrificate au o creștere de 33,7%, realizând o cotă de piață de 21,0%.

Numărul de vehicule electrice și plug-in hybrid este de 7.609, în primele 5 luni ale anului curent, iar în total s-ar ajunge la 32.658 de mașini înmatriculate în România.

În ceea ce privește stațiile de încărcare pentru mașinile electrice, conform unor estimări făcute de portalul PlugShare, pe teritoriul României s-a depășit borna de 3.300 de încărcătoare publice, conform unor date citate de Promotor.ro. Proporția curentă indică faptul că încă există un decalaj puternic, care se mărește zi de zi, între cererea crescândă de mașini electrice și plug-in hybrid și oferta de stații de încărcare, în prezent datele arătând faptul că sunt 10 mașini la o stație.

Prin acest program, România ar beneficia de încă 3.500 de stații noi de încărcare. Astfel, în condițiile executării acestei investiții, proporția s-ar reduce la mai puțin de 5 mașini la o stație.

Alte articole: Premieră în România. Tot mai mulți români cumpără mașini electrice! Top 10 cele mai vândute electrice în 2023