- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gata cu prețurile mari în magazine! Ministrul Economiei a anunțat de când scad prețurile la alimentele de bază

09 Jul, 13:23 • Lupu Alexandra
Prețurile la alimentele de bază vor fi reduse începând cu luna august 2023. Ministrul Economiei a făcut anunțul.
Gata cu prețurile mari în magazine! Ministrul Economiei a anunțat de când scad prețurile la alimentele de bază

Românii pot răsufla ușurați! Ministrul Economiei a anunțat că prețurile scad la alimentele de bază din august 2023, informează profit.ro.

Scad prețurile la alimentele de bază

Ștefan Radu Oprea a declarat în urmă cu puțin timp că este sigur că românii vor observa scăderi de prețuri la alimentele de bază începând cu luna august a acestui an. Ministrul Economiei punctează că acest lucru arată că există un dialog normal între statul român și actorii din piață, care au ajuns la un acord în acest sens.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Produsele pentru care românii ar putea da mai mulți bani. Marcel Ciolacu nu exclude o nouă majorare de prețuri

„Economia de piață a dat naștere la inegalități foarte mari în ultima perioadă de timp, inclusiv din perspectiva raportului de forță pe piață pe care îl au diversele companii. Prin dialog la nivelul primului ministru am reușit să introducem acea prevedere în legislație pentru scăderea adaosurilor comerciale pentru produsele de bază. Eu sunt convins că vom vedea, începând cu luna august, scăderi de prețuri la aceste produse, ceea ce arată că, printr-un dialog normal între stat și actorii din piață, lucrul acesta se poate face”, declară Ștefan Radu Oprea.

Ministrul Economiei a afirmat că pozițiile pot fi echilibrate, dacă românii ar învăța să se asocieze. Ștefan Radu Oprea a punctat că, dacă piața ar fi perfectă, atunci probabil nu ar mai exista anumite instituții.

„Putem echilibra pozițiile, dacă am învăța să ne asociem, dacă și poziția furnizorilor de produse agroalimentare ar fi una puternică, care ar putea negocia de pe o poziție la fel de solidă cu partea de retaileri.

Din păcate, în România asocierea încă mai are o tară a trecutului de până în 1989, iar în ultima vreme, glumesc spunând, dar poate că e desprinsă din realitate această glumă, că prima întrebare pe care ne-o punem când vrem să ne asociem mai multe persoane nu este ce câștigăm împreună, ci prima întrebare în România este: «Cine e șeful?» și atunci asocierea nu există.

Ar trebui să trecem de acest lucru, să învățăm să ne asociem, pentru a putea să avem o poziție echilibrată în competiția cu marii actori”, spune ministrul.

Marcel Ciolacu a anunțat la finalul lunii trecute că a fost aprobată ordonanța de urgență care introduce mecanismul prin care este stopată creșterea prețurilor la alimentele de bază. Premierul a relatat că sunt ieftinite 14 produse.

„Aprobăm ordonanța de urgență ce introduce mecanismul prin care stopăm creșterea prețurilor la alimentele de bază. Este prima țintă importantă enunțată de acest Guvern și, iată, în doar două săptămâni, a devenit realitate.

Prin măsura ieftinirii celor 14 alimente de bază ajutăm la creșterea puterii de cumpărare pentru români. Le mulțumesc atât colegilor implicați în acest demers, cât și marilor retaileri.

Au fost un partener onest și am avut permanent sentimentul că lupta împotriva creșterii prețurilor a devenit un obiectiv comun”, a spus Marcel Ciolacu.

Alimente
Alimente

Produsele vizate în ordonanță sunt:

  • Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
  • Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
  • Brânză telemea din lapte de vacă vrac
  • Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
  • Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
  • Mălai 1 kg
  • Ouă de găină calibrul M 10 buc.
  • Ulei de floarea-soarelui 1L
  • Carne proaspătă pui*
  • Carne proaspătă porc**
  • Legume proaspete vrac***
  • Fructe proaspete vrac****
  • Cartofi proaspeți albi vrac
  • Zahăr alb tos 1 Kg

Citește și despre următorul subiect: Prețurile colosale din piețele din România. Ce sumă trebuie să scoți din buzunar pentru un singur kilogram de cartofi