- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gradele de invaliditate în România. Noua lege a pensiilor aduce schimbări majore în 2024

10 Apr, 22:09 • Bumbeneci Diana
Noua lege a pensiilor redefinește gradele de invaliditate. Guvernul aduce modificări pentru o categorie de români.
Gradele de invaliditate în România. Noua lege a pensiilor aduce schimbări majore în 2024

Noua lege a pensiilor vine și în septembrie cu o serie de schimbări, inclusiv în legătură cu pensiile de invaliditate. Se redefinesc gradele de invaliditate, anunță ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Ce schimbări se aduc gradelor de invaliditate

O noutate pe care este important ca beneficiarii acestor pensii să o cunoască este că, după noua lege, cei care au pensie de invaliditate pot să şi lucreze.

„Adică, dacă avem de exemplu o persoană care în acest moment are afectată capacitatea de muncă și să spunem că este în scaun cu rotile, acesta poate să fie un programator, un IT-ist foarte bun, și îi dăm posibilitatea să lucreze dacă acesta dorește. Dar nu pierde pensia de invaliditate”, a explicat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, la Antena 3 CNN.

Simona Bucura Oprescu, despre gradele de invaliditate
Simona Bucura Oprescu, despre gradele de invaliditate

Mai explicit, gradele de invaliditate sunt redefinite, pentru a permite desfășurarea unor activități și cumulul pensiei cu veniturile generate de ele.

Ai mai putea citi: Semnal de alarmă sumbru dat de specialiști. Agricultura nu va mai fi posibilă din cauza temperaturilor mult prea ridicate

Noua lege a pensiilor redefinește gradele de invaliditate, astfel încât să fie posibilă desfășurarea unor activități profesionale.

Așadar, în raport cu gradul de diminuare a capacității de muncă, invaliditatea de gradul I este caracterizată de deficiența funcțională gravă și capacitate de autoservire pierdută.

  • Invaliditatea de gradul II este caracterizată de deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial.
  • Invaliditatea de gradul III se caracterizează prin deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată.

În cazul oricăruia dintre gradele de invaliditate „ în funcție de diminuarea capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale”, se arată în noua lege.

Începând cu prima zi a lunii ianuarie, pensiile românilor au crescut cu 13,8%, în raport cu rata inflației. Românii se vor bucura de încă o majorare, asta deoarece de la 1 septembrie, veniturile pensionarilor vor crește din nou, după recalcularea mult așteptată.

În acest context, veniturile a aproximativ 3 milioane de pensionari ar urma să fie majorate după implementarea noii legi a pensiilor. Conform ultimelor informații transmise de reprezentanții Casei Naționale de Pensii, acestea vor crește, în unele cazuri, cu până la 100%.

Ai mai putea citi și: Au apărut bancnotele noi. Cât valorează în 2024 banii care au chipul Regelui Charles

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult