- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Semnal de alarmă sumbru dat de specialiști. Agricultura nu va mai fi posibilă din cauza temperaturilor mult prea ridicate

10 Apr, 20:35 • Bumbeneci Diana
Specialiștii trag semnalul de alarmă! Agricultura nu va mai fi posibilă din cauza climei mult prea periculoase.
Semnal de alarmă sumbru dat de specialiști. Agricultura nu va mai fi posibilă din cauza temperaturilor mult prea ridicate

Specialiștii lansează un avertisment dur! Vor exista țări în care agricultura nu va mai fi posibilă „dacă vom continua cu emisiile cum sunt acum”.

Scenariu sumbru pentru agricultură

Conform climatologilor, emisiile reprezintă principalul motor al încălzirii globale.

„Principalul motor al încălzirii este reprezentat de emisiile de combustibili fosili”, a declarat și Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham de la Imperial College din Londra.

În acest context, climatologul trage semnalul de alarmă și spune că până în anul 2050 în zone din Spania și sudul Franței nu se va mai putea face agricultură. Declarația oficialului a fost făcută în urma recordului pentru cea mai caldă lună înregistrată vreodată.

Aceasta a fost întrebată dacă culturile cultivate vor fi afectate de încălzirea globală.

Ai mai putea citi: Sprijin financiar pentru românii afectați de secetă. La cine vor ajunge 33,9 milioane de euro

secetă în agricultură
secetă în agricultură

„Sigur că da. Nu că va impacta, e o metodă prin care trebuie să gestionăm schimbarea climatică. Nu vom mai putea folosi nici tehnologiile de acum. Se modifică calendarul agricol, pentru că toamna nu mai e ce a fost acum mai multe decenii, primăvara nici ea nu mai e ce a fost, la fel și iarna și vara. Pe de altă parte, avem nevoie de soiuri mult mai rezistente la secetă vara, avem nevoie de acele culturi care să reziste noilor aduse de schimbarea climei.

Trebuie să gândim aceste transformări, ca să putem să ne dezvoltăm agricultura. Vă spun un lucru pentru România. Și în România există tendința de aridizare, dar nu cu aceeași intensitate ca în sudul Europei, zone din Spania, din sudul Franței, acolo unde la orizontul anului 2050, dacă vom continua cu emisiile cum sunt acum, nu se va mai putea face agricultură, orice tehnologie ai avea. În timp ce în România, chiar dacă scade cantitatea de precipitații vara, nu scade atât de mult ca în acele zone”. a declarat la DIGI24, Roxana Bojariu

Specialiștii sunt îngrijorați după ce fiecare din ultimele zece luni a devenit cea mai caldă lună înregistrată vreodată, au arătat măsurătorile.

Tendința pe termen lung, cu valori excepționale, este cea care ne îngrijorează foarte mult. Aceste recorduri – lună de lună – ne arată cu adevărat că clima noastră se schimbă, se schimbă rapid”, a declarat pentru Reuters directoarea adjunctă a Serviciului Copernicus, Samantha Burgess.

Conform informațiilor de pe site-ul specializat Ventusky, în Europa Centrală au fost raportate, în după-amiaza zilei de luni, temperaturi mai mari decât în Sahara egipteană. De altfel, și Europa Centrală se confruntă cu temperaturi excepțional de ridicate, care bat recorduri.

Vezi și: Seceta deja lovește România! Fermierii se tem că pierd culturile

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult