- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gramul de aur înregistrează o creștere record, în doar câteva zile. Cât a ajuns să coste

20 Mar, 19:24 • Lupu Alexandra
S-a scumpit gramul de aur. Creșterea înregistrată este una record, având în vedere că a avut loc în doar câteva zile.
Gramul de aur înregistrează o creștere record, în doar câteva zile. Cât a ajuns să coste

Gramul de aur a înregistrat o scumpire semnificativă pe parcursul zilei de astăzi, 20 martie, așa cum anunță ziare.com. Potrivit primelor informații, creșterea a avut loc în doar câteva zile.

Cât costă gramul de aur

Pe parcursul zilei de vineri (17 martie), gramul era cotat la 287,2080 lei. Astăzi, 20 martie, valoarea acestuia este estimată la 292,9991 lei, iar creșterea înregistrată este cu 5.7911 lei, mai exact, de 2.01%.

Situația nu este diferită în plan extern, având în vedere că prețurile au fost propulsate de îngrijorările apărute la nivelul sectorului bancar, după ce Credit Suisse a fost preluat la un cost redus. Astfel, cotația aurului a depășit pragul simbolic de 2.000 dolari uncia.

Vezi și: Creștere puternică a aurului și argintului! Zdruncinarea băncilor americane schimbă brusc cursul pieței

Pe parcursul acestei dimineți, tariful de referință al metalului galben era în creștere cu 0.33%, până la 1.995 dolari uncia. Înainte de această situație, el a urcat până la suma de 2.009,73. În același timp, moneda națională s-a depreciat în raport cu euro, având în vedere că acesta a fost calculat de Banca Națională a României la 4,9219 lei, fiind o majiorare de 0,19 bani, faţă de cotaţia precedentă, de 4,9200.

Cotația gramului de aur a înregistrat o creștere puternică
Cotația gramului de aur a înregistrat o creștere puternică

Pe de altă parte, leul taie fața dolarului american, luând în considerare că a fost cotat la 4,6021 lei, în scădere cu 2,5 bani (-0,54%), față de vineri, atunci când valoarea lui era situată la 4,6271. În acest context, un analist la Commonwealth Bank of Australia declară că dolarul american are o valoare de refugiu care cântărește mai mult decât cea a aurului. În același timp, moneda națională s-a apreciat în comparație cu francul elvețian, calculat la 4,9593 lei, în scădere cu 3,03 bani (-0,61%), faţă de cotația anterioară, care atingea suma de 4,9896.

„Credem că dolarul american este o valoare de refugiu mai puternică decât aurul. Asta înseamnă că, în situaţii în care evenimentele de risc sunt suficient de mari, vedem în mod obişnuit cum pieţele migrează de la aur spre dolarul american”, precizează Vivek Dhar, analist la Commonwealth Bank of Australia.

Te-ar putea interesa și: BNR anunţă că are o rezervă de peste 100 tone de aur. Cât a crescut şi rezerva valutară