Un studiu de dată recentă, realizat de cercetători de la Tohoku University Graduate School of Medicine, arată că greutatea corporală poate fi influenţată şi de condițiile meteorologice și atmosferice din momentul concepţiei, adică momentul în care are loc fertilizarea.
Cercetătorii au descoperit că persoanele concepute în lunile reci ale anului prezintă niveluri mai ridicate de grăsime brună activă, un tip special de țesut care arde calorii pentru a menține temperatura corporală, scrie The Sun.
Acest proces presupune un consum mai mare de energie și, posibil, un indice de masă corporală (IMC) mai redus, precum și mai puține depuneri periculoase de grăsime în jurul organelor interne.
Lunile considerate cele mai reci sunt decembrie, ianuarie și februarie. Prin urmare, cei concepuţi în aceste trei luni şi născuţi în septembrie, octombrie sau noiembrie ar putea beneficia de această „moștenire metabolică” a grăsimii brune, consumatoare de calorii.
La polul opus se situează cei născuți în aprilie și mai, deci concepuţi vara, care sunt mai puțin susceptibili să dețină acest avantaj natural de ardere a grăsimilor.
Un alt studiu, publicat în 2015 în revista Elsevier, a constatat că persoanele născute vara tind să aibă o greutate mai mare la naștere și să fie mai înalte comparativ cu cele născute în lunile reci.
Studiul nou, publicat luna aceasta în Nature Metabolism, a inclus 622 de participanți cu vârste cuprinse între 3 și 78 de ani. Aceștia au fost grupați în funcție de momentul concepției: între 17 octombrie și 15 aprilie (perioada rece) sau între 16 aprilie și 16 octombrie (perioada caldă).
Rezultatele au arătat că cei concepuți în lunile reci prezentau o activitate mai intensă a grăsimii brune.
Grăsimea brună joacă un rol esențial în generarea de căldură și reglarea temperaturii corporale. Este diferită de grăsimea albă, care predispune la supraponderalitate și obezitate.
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2025/07/greutatea-corporala1-e1751970419846.webp)
Adulții au doar cantități mici de grăsime brună – în zona gâtului, claviculei și spatelui – însă nou-născuții o au în cantități mari pentru a-și menține temperatura stabilă.
Această grăsime este activată de expunerea la frig. De exemplu, scufundările în apă rece sunt considerate un factor care stimulează grăsimea brună și accelerează metabolismul.
Cercetătorii au observat că părinții expuși la variații mari de temperatură și la medii mai reci înainte de concepție par să transmită aceste „beneficii metabolice” copilului.
Studiul sugerează că activitatea grăsimii brune este „preprogramată” de expunerea la frig înainte de fertilizare, iar efectul ar putea fi mai puternic în cazul tatălui decât al mamei.
Cercetări anterioare au indicat că temperaturile scăzute pot lăsa o amprentă moleculară asupra spermei, influențând metabolismul viitorului embrion și capacitatea acestuia de a face față climei reci
„Sănătatea părinților în momentul concepției și în timpul sarcinii poate influența dezvoltarea și sănătatea copilului.
Acest studiu arată că persoanele concepute în sezonul rece prezintă o activitate mai mare a țesutului adipos brun, un consum energetic crescut, un IMC mai mic și o acumulare mai redusă de grăsime viscerală”, spune Raffaele Teperino, cercetător în cadrul German Research Center for Environmental Health.