- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Grevă în învățământ, ziua 1. Sindicatele cer românilor să își țină copiii acasă!

22 May, 09:31 • Bumbeneci Diana
Prima zi a săptămânii vine cu grevă generală în învățământul din România. Profesorii cer salarii mai mari și amenință că vor protesta până când vor ajunge la un acord cu Guvernul.
Grevă în învățământ, ziua 1. Sindicatele cer românilor să își țină copiii acasă!

Luni este prima zi de grevă generală în sistemul de educație din România. Sindicatele au anunțat declanșarea grevei săptămâna trecută și au avut două runde de negocieri cu reprezentanții Guvernului, însă nu s-a ajuns la un acord. În total, potrivit sindicatelor, vor protesta peste 150.000 de cadre didactice, cărora li se va alătura și personalul nedidactic din școli. De la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment și în învățământul superior. Este cea de-a treia grevă de mare amploare din învățământul românesc, dn ultimii 30 de ani, celelalte desfășurându-se pe parcursul a 5 săptămâni și 3 săptămâni, potrivit sindicatelor din educație, scrie News.ro.

Greva a început

Reprezentanții sindicatelor au anunțat, duminică, după negocierile de la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă, cu liderul PSD Marcel Ciolacu și mai mulți miniștri, că greva din învățământ va continua și va avea loc luni, iar durata ei va depinde strict de răspunsul pe care îl va da Guvernul și, bineînțeles de dorința colegilor”.

Vezi și: Sindicatele propun noi salarii pentru profesori. Debutanții să aibă 4.000 de lei, iar cei la final de carieră 7.000

”Oferta Guvernului este cea pe care am mai avut-o în urmă cu câteva zile, altceva în plus, nimic”, a spus Simion Hăncescu, liderul FSLI.

„Greva durează până când cei care au semnat pentru declanșarea ei, tot în scris, vor renunța la această formă de protest, a arătat și Marius Nistor, la Palatul Victoria. Premierul Nicolae Ciucă a transmis, după negocierile cu sindicatele din educație, că reiterează disponibilitatea sa și a miniștrilor de resort de a sta față în față cu sindicatele oricând, oriunde, oricât.

Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale „Alma Mater” din România, a anunțat duminică, după negocierile de la Palatul Victoria că învățământul superior românesc de stat intră și el în grevă, de luni: De la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment, vor fi aproape 10.000 de salariați în grevă, a spus sindicalistul.

Grevă învățământ
Grevă învățământ

Premierul a afirmat că în opinia sa, o grevă generală se declanșează în lipsa dialogului și a rezolvării problemelor și singurii care au de pierdut dacă greva va avea loc sunt părinții și elevii, care de luni se vor afla într-o situație extrem de dificilă.

Guvernul a anunțat într-un comunicat oficial că a propus sindicatelor stimulente financiare pentru debutanți si cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate in zone defavorizate. Totodată, Guvernul si-a menținut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153.

Aceasta măsura, care vizează cresterea veniturilor, va fi extinsă si pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8”, a anunțat Executivul într-un comunicat oficial.

”Guvernul isi asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare si in eliminarea inechităților din legea salarizării. In acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât pana la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizarii, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. sa poata fi înaintat Parlamentului Romaniei pentru aprobare”, a spus Executivul în comunicat.

Guvernul va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile ca Educatia rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare, mai anunță Executivul. Sindicatele cer ca profesorii debutanți să primească 4.000 de lei salariu, iar cei aflați la final de carieră să primească 7.000.

Ai mai putea citi: ROBOR a scăzut! Vești excelente pentru românii cu rate la bancă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult