- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul a dat verdictul. Ce se va întâmpla cu evaluarea națională pentru generaţia de elevi aflată în prezent în clasa a VII-a

16 Mar, 09:57 • Lupu Alexandra
Guvernul a stabilit pe parcursul zilei de miercuri ce se va întâmpla cu evaluarea națională pentru generația de elevi aflată la momentul actual în clasa a VII-a. În același timp, reprezentanții au prezentat ordonanța de urgență pentru modificarea legii educației, pentru trei componente esențiale.
Guvernul a dat verdictul. Ce se va întâmpla cu evaluarea națională pentru generaţia de elevi aflată în prezent în clasa a VII-a

În ședința de miercuri, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență pentru modificarea legii educației. În același timp, s-a stabilit ce se va întâmpla cu desfășurarea evaluării naționale pentru generația de elevi care se află în prezent în clasa a VII-a, așa cum confirmă stiripesurse.ro.

Ce se va întâmpla cu evaluarea națională

Guvernul a aprobat în ședința desfășurată pe parcursul zilei de miercuri o ordonanță de urgență, care prevede că evaluarea națională pentru generația de elevi aflată în prezent în clasa a VII-a se va desfășura în aceleași condiții, precum cele care erau puse în aplicare până acum, pentru matematică și limba și literatura română. Totodată, reprezentanții au actualizat cadrul normativ pentru trei componente esențiale.

În acest sens, actul normativ prevede „stimularea mobilităţii universitare prin acordarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, pentru stagii postdoctorale şi de cercetare”. La fel de bine, mandatele membrilor Consiliului Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior urmează să fie prelungite, așa cum arată primele informații, până la data de 31 octombrie 2023, în vederea finalizării procedurilor de acreditare internațională, care se află în prezent în curs de derulare.

Te-ar putea interesa și: Elevii din ani terminali trebuie să se pună pe treabă! Au fost publicate modelele de subiecte pentru Evaluarea Națională!

Măsurile au fost luate, având în vedere că a fost stabilit termenul de intrare în aplicare a examenului de evaluare națională pentru 6 discipline. Astfel, ultimele informații arată că procedura care prevede „desfășurarea evaluării naționale pentru generația de elevi aflată actualmente în clasa a VII-a în aceleași condiții ca și până acum, prin prorogarea unui termen de aplicare prevăzut de Legea Educației Naționale nr. 1/2011” va intra în vigoare în anul școlar 2023 – 2024. Așadar, elevii care se află în prezent în clasa a VII-a vor susține examenul la doar două discipline, exact ca până acum, referindu-ne la matematică și limba și literatura română.

Guvernul a anunțat ce se va întâmpla cu evaluarea națională pentru generația de elevi care se află în prezent în clasa a VII-a
Guvernul a anunțat ce se va întâmpla cu evaluarea națională pentru generația de elevi care se află în prezent în clasa a VII-a

Atunci când proiectul a fost pus în consultare publică, era menționat că „evaluarea naţională organizată la finalul clasei a VIII-a se va desfăşura în conformitate cu prevederile prezentei legi (n. red. conform, Legii 1/2011, cu 6 probe) începând cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2023 – 2024“. În cadrul articolului 74 alin. 5 se arată că „La finalul clasei a VIII-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei Naționale, se realizează o evaluare naţională obligatorie a tuturor absolvenţilor. Rezultatele evaluării se exprimă printr-un punctaj, similar testelor internaţionale. Evaluarea națională se realizează prin următoarele probe: o probă scrisă la limba şi literatura română; o probă scrisă la limba maternă; o probă scrisă transdisciplinară la matematică şi ştiinţe; o probă scrisă la o limbă de circulaţie internaţională; o probă practică de utilizare a calculatorului, susţinută în timpul anului; o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale, susţinută în timpul anului”.

Vezi și: Fișa de înscriere la liceu 2023. Cum se face departajarea candidaților cu medii identice la admitere la liceu