- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul a publicat Ordonanța de Urgență! Aceasta prevede renunțarea la noile plafoane pentru plățile cash!

08 Nov, 11:39 • Oprea Alina
Guvernul a luat decizia pe care foarte mulți cetățeni o așteptau! Limitarea utilizării numerarului nu este ce amai bună decizie a moemntului, întrucât populația nu este pregătită întrutotul pentru o asemenea schimbare!
Guvernul a publicat Ordonanța de Urgență! Aceasta prevede renunțarea la noile plafoane pentru plățile cash!

În cursul zilei de miercuri, 8 noiembrie 2023, Guvernul a publicat proiectul de ordonanță de urgență prin care se modifică decizia privind utilizarea plăților cash, astfel că s-a precizat, în mod clar și concis, că societatea românească nu este pregătită, la momentul actual, să limiteze utilizarea numerarului.

Prin Ordonanţă se propune revenirea la plafoanele prevăzute în Legea nr. 70/2015 anterior modificării acesteia prin Legea nr.296/2023, astfel că toate limitele actuale de cash vor fi menţinute, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice, cu două excepţii, şi anume plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.

Ai putea fi interesat și de: Guvernul are în plan să majoreze plafoanele pentru schemele de ajutor de stat IMM Invest Plus. Numărul de beneficiari crește în 2023

Guvernul anunță modificările plafonării plăților cash!

Guvernul a anunțat nota de funamentare că prevederile din Legea nr. 70/2015 au fost modificate și completate cu scopul de a întări disciplina financiară cu privire la operațiunile de încasări și plăți în numerar. Astfel, Ordonanța de Urgență a Guvernului 193/2002 a fost modificată privind introducerea sistemelor moderne de plată. Reducerea plafoanelor de încasări și plăți între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) din lege, respectiv operatorii economici, între aceştia şi persoanele fizice, precum şi a celor dintre persoanele fizice au fost doi factori care au avut în vedere modificări.

Guvernul a publicat noua ordonanță de urgență!
Plafonarea plăților cash

„Măsura de diminuare a plafoanelor până la care numerarul poate fi utilizat a fost adoptată în contextul necesităţii de combatere a fenomenului, tot mai acut, de evaziune fiscală, ţinând seama, inclusiv, de faptul că în ultimul proces de evaluare MONEYVAL a fost evidenţiat faptul cã economia României este bazatã pe numerar, iar dimensiunea economiei subterane este de aproximativ 30% din PIB, utilizarea numerarului fiind principala metodã de spãlare a banilor, la nivel naţional.

Cu toate acestea, atât reacţiile din spaţiul public, cât şi cele existente la nivelul societăţii ca urmare a adoptării acestei măsuri, au determinat concluzia că societatea românească nu este pregătită pentru măsura limitării utilizării numerarului. Astfel, percepţiile societăţii au fost diverse, de la teama, eronată, de eliminare a numerarului, la îngrijorarea cu privire la îngreunarea activităţii zilnice, mai ales în cazul micilor afaceri, respectiv îngreunarea relaţiei cu furnizorii/clienţii, precum şi cu privire la costurile suplimentare generate de comisioanele şi taxele pentru procesarea plăţilor electronice.”, a declarat Executivul, potrivit știripesurse.ro.

A fost efectuat un sondaj de către Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România din care s-a arătat că din punct de vedere al reducerii plafoanelor pentru plățile cash, în perioda 03-06.11.2023, respondenții nu au fost în favoare de reducere a plafoanelor de încasări și plăți cash.

„Astfel, din cei peste 2.500 de antreprenori, la întrebarea dacă consideră oportună reducerea pragului pentru plăţile cash introduse prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, 94,1% au răspuns ”NU”.

Având în vedere situaţia de fapt, potrivit căreia societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului, prin prezentul proiect de act normativ se propune revenirea la plafoanele prevăzute în Legea nr. 70/2015 anterior modificării acesteia prin Legea nr.296/2023.”, anunță Guvernul, potrivit sursei citate.