- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul anunță câte tranșe de bani intră pe cardurile sociale în 2024

21 Feb, 08:35 • Bumbeneci Diana
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a luat decizia: se virează banii pe Cardurile sociale. 6 tranșe în 2024.
Guvernul anunță câte tranșe de bani intră pe cardurile sociale în 2024

Ministerul Muncii anunţă că au început deja plăţile pe cardurile sociale pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune. În acest sens, suma totală care va fi plătită celor 209.856 de beneficiari în această lună fiind de 132.918.895 de lei.

Câți bani intră în 2024 pe cardurile sociale

„Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, începe astăzi plata prestaţiilor pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune (VMI). Sprijinul financiar înlocuieşte venitul minim garantat şi alocaţia pentru susţinerea familiei şi a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024”, anunţă marţi Ministerul Muncii.

cardurile sociale
cardurile sociale

Calendarul plăţilor pentru cei 209.856 de beneficiari înregistraţi până în prezent- familii şi persoane singure – este acesta: în 20 februarie se alimentează conturile pentru cei care au optat pentur încasarea banilor pe card; în ultima decadă a lunii (între 22 februarie şi ultima zi a lunii) se asigură plata prin mandat poştal, conform convenţiei încheiate cu Poşta Română.

Vezi și: Ministerul Muncii a publicat oficial normele de aplicare pentru Legea Pensiilor. Iată documentul

VMI reprezintă un program de asistenţă socială, creat pentru a ajuta persoanele şi familiile aflate în situaţii vulnerabile să depăşească mai uşor obstacolele financiare pe care le întâmpină. Încurajează accesul la educaţie, întrucât copiii din familiile beneficiare de VMI înscrişi la şcoală vor beneficia automat şi de bursa socială. Încurajează şi încadrarea în muncă, deoarece persoanele apte de muncă intră automat în programele de mediere ale ANOFM, iar cele fără nivel de instruire vor avea acces la programe de tip ”A Doua Şansă” pentru a le creşte şansele de angajare”, a declarat ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu.

Suma totală care va fi plătită celor 209.856 de beneficiari în această lună este de 132.918.895 de lei. În acest context, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a transmis, că prima tranşă din acest an pentru voucherele sociale va fi acordată în a doua jumătate a lunii februarie. Procesul a fost întârziat fiind necesară o actualizare a bazei de date în condiţiile în care a crescut la 2.000 de lei venitul pe care trebuie să-l aibă o persoană eligibilă.

În 2024 vom avea şase tranşe. Prima tranşă va fi acordată la finalul lunii februarie şi fac această precizare: eu am să comunic public pe acest subiect când normele vor fi adoptate, probabil că săptămâna viitoare o să avem normele adoptate, tranşa din februarie va veni după jumătatea lunii februarie.

De ce? Pentru că am ridicat plafonul de eligibilitate la 2.000 de lei faţă de anul trecut, când era plafonul la 1.700 de lei şi pentru acest lucru eligibilitatea se reface pentru toţi cetăţenii care sunt până în 2.000 de lei cu venituri.

Mai mult decât atât, avem nevoie şi de bazele de date care sunt la Ministerul Muncii, reajustate în urma indexării pensiilor, care a avut loc la 1 ianuarie 2024”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Adrian Câciu a adăugat că următoarea alimentare a cardurilor sociale va avea loc în aprilie. „Până la finalul anului, 6 tranşe, de câte 250 de lei”, a completat ministrul.

Ai putea citi și: Avertisment pentru clienții BRD, BCR și Banca Transilvania. „ Vă veți trezi fără bani în cont”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult