- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul aprobă suplimentarea bugetului de exproprieri cu 12 mil. de lei pentru loturile de pe Autostrada Bucureștiului. UMB așteaptă Autorizația de Construire pentru viaductul de la Cernica

12 Oct, 14:01 • Fundeanu Madalina
Guvernul a decis să mai aprobe o sumă de 12 milioane de lei pentru loturile de pe Autostrada A0 a Bucureștiului. De asemenea, luna aceasta este așteptată Autorizația de Construire pentru viaductul de la Cernica.
Guvernul aprobă suplimentarea bugetului de exproprieri cu 12 mil. de lei pentru loturile de pe Autostrada Bucureștiului. UMB așteaptă Autorizația de Construire pentru viaductul de la Cernica

Guvernul aprobă joi, 12 octombrie, suplimentarea bugetului de exproprieri cu 12 milioane de lei pentru loturile Autostrăzii Bucureștiului A0 din zona de nord, spune Economedia.ro.

Exproprieri de 12 milioane de lei pentru Autostrada București

Hotărârea de Guvern este necesară pentru că, față de actul normativ din 2021 când au fost alocate 20 de milioane de lei, documentațiile cadastrale din al doilea raport de evaluare pentru 572 de imobile au suportat modificări, în ceea ce privește, suprafața de expropriat, categoria de folosință sau poziționarea intravilan/extravilan, iar diferențele sunt rezultatul măsurătorilor din teren și ale documentelor care au stat la baza realizării documentațiilor cadastrale, scrie sursa precizată.

Așadar, actul normativ vizează despăgubiri pentru proprietarii din localitățile următoare: Săbăreni din jud. Giurgiu, Dragomirești-Vale, Buftea, Mogoșoaia, Balotești, Tunari, Dascălu, Ștefăneștii de Jos, Găneasa, Pantelimon și Cernica din Jud. Ilfov.

,,Hotărârea Guvernului nr. 1485/2022 privind suplimentarea pe anul 2022 a sumei prevăzute ca justă despăgubire aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 37/2021 privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada de centură București”, sector Centură Nord km 0+000 – km 52+770, pe raza localităților Săbăreni din jud. Giurgiu, Dragomirești-Vale, Buftea, Mogoșoaia, Balotești, Tunari, Dascălu, Ștefăneștii de Jos, Găneasa, Pantelimon și Cernica din Jud. Ilfov.

După recepționarea de către A.N.C.P.I./O.C.P.I. a documentațiilor cadastrale individuale, anumite date de identificare ale imobilelor supuse exproprierii conform anexei nr. 2 a Hotărârii Guvernului nr. 37/2021, au suportat modificări, în ceea ce privește, suprafața de expropriat, categoria de folosință sau poziționarea intravilan/extravilan.

Autostrada A0 București
Autostrada A0 București

Diferențele sus menționate sunt rezultatul măsurătorilor din teren și ale documentelor care au stat la baza realizării documentațiilor cadastrale. Astfel, pentru un număr de 572 de imobile, cuprinse în anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 37/2021, ca urmare a suprapunerii planurilor parcelare peste coridorul de expropriere au rezultat diferențe ale suprafețelor cuprinse în Anexa nr. 2 la Hotărârea antemenționată față de suprafețele rezultate din măsurătorile cadastrale și diferențe de categorie de folosință, poziționare intravilan/extravilan.

Totodată, ca urmare a întocmirii documentațiilor cadastrale la unele dintre cele 572 de imobile au rezultat și modificări ale numelui și/sau 3 proprietarilor, în sensul identificării unora dintre aceștia care inițial, în baza informațiilor oferite de către unitățile administrativ – teritoriale, erau neidentificați sau au fost identificați moștenitorii legali ai proprietarilor inițial identificați.”

Te-ar putea interesa și: Vestea zilei pentru pensionari. Se întâmplă azi, 12 octombrie

Contractul pentru Lotul 1 (A 1 -DN 1 Corbeanca) a fost semnat pe 20 septembrie 2023 cu Asocierea Pizzarotti-Retter și urmează să intre în faza de proiectare. Termenul pentru proiectare și execuție este de 34 de luni.

Lotul 2 (Corbeanca-Afumați) va fi deschis cel mai probabil în luna, însă doar pe 10 kilometri din lungimea totală de 19 km. Va fi o inaugurare parțială între DN 1 și A 3 și o autostradă-muzeu până în momentul în care CNAIR va rezolva descărcarea provizorie la Ștefănești sau în DN 2 la Afumați.

Lotul 3 (Afumați-Cernica) se află în etapa de proiectare cu o firmă din China. Constructorul are la dispoziție 30 de luni (12 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuția lucrărilor) și 397,9 milioane de lei (fără TVA) pentru construcția acestui lot al A0 Nord cu o lungime de 8,5 km.

Pentru Lotul 4 Cernica-Glina (A 2) prezintă contract de execuție semnat cu UMB. În octombrie se așteaptă finalizarea raportului de mediu și emiterea Autorizației de Construire pentru întreg viaductul de la Cernica.

„Termenul estimat pentru începerea lucrărilor este luna octombrie 2023. După depunerea SEA și RIM, se organizează dezbaterea publică (minim la 30 de zile de la publicarea anunțului) și ulterior:

– după dezbaterea publică urmează sedinta CAT

– publicarea anunțului

– după 10 zile de la publicarea anunțului se emite Acordul de Mediu revizuit”, a transmis CNAIR pentru Economedia.ro.

Citește și: Vești incredibile pentru elevi! Școlile acordă tichete în valoare de până la 500 de lei!